pondělí 8. března 2010

VÍNO-DNE: Amarone Classico della Valpolicella DOC 2004

Tento týden si představíme medailisty Prague Wine Trophy 2010 z 1. kola. Soutěžilo se v druzích vína/odrůdách Amarone, Tempranillo, Rulandské bílé, Frankovka a přírodně sladká vína. A začneme hned od A, italskou specialitkou Amarone.

Co je to Amarone?
Amarone je cuvée z několika odrůd (konkrétně toto z odrůd Corvina, Rondinella a Barbera) z hroznů dosušovaných na lískách, v tomto případě po tři měsíce. (Vlastně něco jako „naše“ slámové ;-))

Jak chutná Amarone Classico 2004 z vinařství Guerrieri Rizzardi?
Toto Amarone zrálo 12 měsíců v barikových sudech (o objemu 225 l) a poté ve velkých 25hl dubových sudech po další dva roky. Chuť je plná s mohutným buketem, na patře je víno hebké, kulaté s dlouhým sametovým závěrem. Barva je sytě granátová.

Jaký má Amarone Classico 2004 potenciál zrání?
Více jak 10 let.

Jak Amarone Classico 2004 servírovat a s čím párovat?
Před podáváním nechejte několik hodin dekantovat, servírujte o teplotě 16 až 18 °C. Výborně doplní pečená či dušená masa, pokrmy ze zvěřiny, hovězí stroganoff, kari, ze sýrů parmazán.

Jaké získalo Amarone Classico 2004 ocenění?
V hodnocení časopisu Víno Revue 87 bodů (zlatá medaile).
Londýnský Decanter udělil 5 hvězdiček.

Kolik Amarone Classico 2004 stojí?
Toto víno je italský skvost. Vysoký podíl ruční práce, malá výtěžnost, riziko… To vše si italští vinaři cení na 1 350 Kč. Ovšem jako VÍNO-DNE – za hubičku – za 1 212 korun :-) (Zvýhodněná cena platí do 9. 3. do 17 hodin.)


Žádné komentáře: