neděle 14. února 2010

VÍNO-TÝDNE: 6 nejprodávanějších v týdnu 8.–14. 2.


Pořadatelé výročních knižních cen Litera v tisku odtajnili novinky a změny v nadcházejícím ročníku. Mimo jiné třeba v kategorii české beletrie bude místo tří nominovaných uveřejněno rovných 6! No, nebudeme dlouze bádat, kde se inspirovali :-) a podíváme se, nakolik ovlivnil sladký valentýnský týden prodej vín ve Víno-klubu.

1. místo – Fragolino / Rocca dei Forti
Na první místo se po dvou týdnech vrací perlivé červené Fragolino. Může za to Valentýn? Podarovali jste se vzájemně? Z vašich komentářů totiž víme, že si Fragolino oblíbili i muži. Prostě jahody táhnou, což dokazuje zařazení do krabice Best of… 2009 s šesti nejprodávanějšími víny loňského roku.


2. místo – Rulandské bílé výběr z hroznů 2007 / Vinařství Krist
Jedno z nejlepší tisícovky světových vín i v naší top 6! Krásná koncentrovaná vůně i chuť. Nejdříve vás upoutá svítivě žlutá barva, ve vůni med, lipový květ a rozinky, v chuti objevíte harmonii taninů s přezrálými hrozny. Toto výjimečné víno můžete ochutnat spolu s dalšími medailisty v kolekci Kristovy medaile – 19 medailí v krabici.


3. místo – Müller Thurgau pozdní sběr 2007 / Mikrosvín, řada Flower line
Z prvního na třetí místo klesl Müller Thurgau z mikulovského Mikrosvína. Květina na etiketě evokuje květinový buket, lehkost a svěžest. Více se o tomto suchém svěžím víně dočtete ve Vínovinách, a protože získalo titul šampiona soutěže Prague Wine Trophy, můžete si na něm pochutnat v krabici Best of… Galadegustace 2010.


4. místo – Zweigeltrebe pozdní sběr 2006 / Spielberg
Intenzivní a výrazné suché červené víno, takové je Zweigeltrebe z moravského Archlebova. Výrazná barva připomíná české granáty, ve vůni ucítíte černý a červený rybíz a lesní plody. Víno leželo v barikových sudech, takže chuť ozvláštňují tóny vanilky a cedru. O tomto vínu i o odrůdě Zweigeltrebe se můžete více dozvědět ve Vínovinách :-)


5. místo – Pinotage 2008 / Diemersfontein Wines
Páté místo minulý týden obsadilo krásné červené Carménère z Chille, které teď vystřídalo víno rovněž červené, rovněž suché, rovněž zahraniční – nevšední a pěti hvězdičkami oceněná Pinotage z Jihoafrické republiky. V chuti najdete ovoce doplněné tóny koření, skořice a čokolády. Radkovo z nejoblíbenějších.


6. místo – Dornfelder pozdní sběr 2008 / Čebav
Velmi oblíbené víno od Vinaře roku 2007. Dornfelder je poměrně mladá odrůda, populární zejména v sousedním Německu. Tvrdonický Dornfelder v pozdním sběru vás potěší výraznou tmavočervenou barvou a jemně aromatickou vůní i chutí. Pokud chcete oslavit příchod čínského Nového roku, přizvěte si k tomu náš Silvestr v krabici 2009.


Růžový a sladký Valentýn pomalu končí (hurá!). Boje o medaile začínají (hurá!). Naši sportovci asi nebudou tak úspěšní jako naši vinaři, a proto nezapomeňte, že slavíme i bramborové medaile. Úspěšný týden a na shledanou v neděli!

Žádné komentáře: