úterý 16. února 2010

VÍNO-DNE: Sylvánské zelené 2008 / Valtické podzemí, řada Kolonáda Valtice


První den týdne, třetí den olympiády a druhá medaile pro Česko! Lukáš Bauer je bronzový v běhu na 15 kilometrů (gratulujeme!), a tak jsme vybrali víno oceněné rovněž bronzovou medailí.

Na tradiční, největší a nejprestižnější vinné soutěži u nás – Valtických vinných trzích – získalo bronzovou medaili víno z vinařství Valtické podzemí: jakostní Sylvánské zelené 2008. Valtice hrdě nesou přívlastek hlavní město vína a za jejich tradiční odrůdu je považováno právě Sylvánské.

Sylvánské zelené je méně obvyklá bílá odrůda, i když kdysi patřilo na Moravě k nejrozšířenějším a lidově se mu říkalo Morávka. Dnes se pěstuje na méně než jednom procentu našich vinic.

Sylvánské zelené z vinařství Valtické podzemí vás potěší krásnou žlutozelenou barvou. Bylinky ve vůni doprovázejí tóny pomeranče. V chuti ucítíte svěží citrusové tóny a banány, které se rozvíjejí o pikantní kyselinku (7,5 g/l) a příjemný zbytkový cukr (10,3 g/l), který toto bílé víno řadí do kategorie polosuchých vín.

Je svěží, hodí se k jemným jídlům i setkání s přáteli. Za 139 korun vám bronzové Sylvánské může dělat společnost nejen při oslavách bronzové medaile, ale i při dalších televizních přenosech z olympiády :-)

Toto neobvyklé bronzové Sylvánské najdete také v krabici spolu s jinými výtečnými víny z krásného Lednicko-valtického areálu Best of… Chateau Lednice.

Žádné komentáře: