čtvrtek 11. února 2010

VÍNO-DNE: Rosecco / Nové Vinařství (pouze za 159 Kč)


Je tu čtvrtek, víkend za dveřmi, kvíz k protažení mozkových závitů a samozřejmě (valentýnské) VÍNO-DNE. A kvízová otázka pro dnešní den zní: Jak se vyrábí pravé růžové víno?
a) Smícháním bílého a červeného, nižší jakosti, a následným doslazením řepným cukrem. Získáme tak sladké „babské pití“ růžové barvy. Přejete-li si ještě výraznější sladkou chuť, doporučujeme podávat s punčovým řezem, který s nápojem ladí i barevně.

b) Do kvalitního bílého vína přilijeme trochu vody z růžových květů, kterou jsme si přivezli z dovolené v arabských zemích. Víno bude lehce narůžovělé, s jemným aroma po růžích. Pokud nemáme růžovou vodu, přidáme potravinářské barvivo, nemáme-li potravinářské barvivo, pijeme raději víno bílé.

c) Hroznový mošt se lisuje ihned po rozdrcení hroznů, aby se ze slupek modrých hroznů uvolnilo jen minimum červeného barviva. Pro docílení výraznější růžové barvy se rozdrcené modré hrozny nechají macerovat déle, někdy až do kvašení moštu. Velkou roli zde hraje zkušenost vinaře, protože dosáhnout ideální růžové barvy je na celém procesu výroby růžového vína skoro to nejtěžší.

Ano, růžoví už vědí – c) je správně! Ale teď už k dnešnímu VÍNU-DNE. Po včerejším velkém červeném víně z Nového světa Enamore jsme sáhli po jemném růžovém vínu z Nového Vinařství.

Rosecco je perlivé růžové víno vyrobené ze Svatovavřineckého. Ve vůni ucítíte ovoce – jahůdky a maliny. Přestože se jedná o víno polosladké, chuť je velmi svěží. Vyznačuje se krásným dlouhým a jemným perlením.
Před podáváním víno dobře vychlaďte, ideální je 8 až 12 °C. Vývrtku můžete tentokrát nechat schovanou, lahev je opatřena praktickým šroubovacím uzávěrem.

Rosecco je sice spíše letní pití, ale proč se stále ohlížet na konvence? Klidně si jej dopřejte teď, v mrazu a sněhu, aspoň si připomenete léto! (A velkým nedočkavcům, ke kterým se pomalu začínám řadit i já, doporučím letní krabici Summer lovin’ :-))

Perlivé růžové Rosecco nabízíme za 199 korun, dnes ovšem se slevou jen za 159 Kč! (Zvýhodněná cena platí do 12. 2. do 15 hodin.)

Žádné komentáře: