pátek 19. února 2010

VÍNO-DNE: Alta Reserva Tannat 2007 / Giménez Méndez (jen za 389 Kč)


Dnes si nechám pro sebe svoje dojmy z olympijského závodu snowboardistek na U-rampě a raději se hned ponořím do představení národní odrůdy jihoamerické Uruguaye – purpurového a výjimečného Tannatu. A protože pro vás vybíráme jen to nejlepší, jaký jiný Tannat vám můžeme nabídnout než ten nejlepší uruguayský z roku 2007!

Tannat je původem francouzská odrůda z oblasti Baskicka a do Uruguaye ji v 19. století přivezl Baskičan Pascual Harriague (proto ji někdy Uruguayci nazývají Harriague). Tannat se také pěstuje v Argentině, Brazílii, Austrálii, Itálii a Francii, ovšem nejrozšířenější je právě v Uruguayi a místní obyvatelé ji považují za svoji národní odrůdu.

Oproti Tannatům z Francie mají uruguayské jemnější tříslovinu, což dokazuje i „dnešní“ Alta Reserva Tannat 2007. Jedná se o 100% Tannat z vinařských oblastí Las Brujas a Canelones. Hrozny jsou sbírány ručně a víno deset měsíců leželo na amerických a francouzských dubových sudech.

U srdce vás zahřeje už nádherná sytá purpurová barva. Ve vůni najdete krásné tóny cedru, malin a švestek, které se harmonicky doplňují s aromatem sudu a toastového chleba. Chuti dominují vyzrálé, ale jemné třísloviny, typické pro Tannaty pěstované v Uruguayi.

Výjimečný Alta Reserva Tannat 2007 z rodinného vinařství Giménez Méndez vám nabízíme jako VÍNO-DNE za výjimečnou cenu 389 korun (platí do 20. února do 15 hodin, poté za běžnou cenu 429 Kč). Výborně vyzní s dobrým steakem, těstovinami s hutnější omáčkou nebo čokoládovým dortem. Servírujte vychlazené na 18 °C.

A máte-li chuť cestovat nejen do Uruguaye, pak vám doporučím naši zbrusu novou, včera sestavenou krabici Červené hvězdy Nového světa. Příjemné víkendové zážitky s krásnými víny!

Žádné komentáře: