čtvrtek 28. ledna 2010

VÍNO-DNE: Zweigeltrebe 2006 pozdní sběr / Spielberg (jen za 139 Kč)



Také ve čtvrtek pokračujeme naším seriálem „Dodavatelé doporučují“, tentokrát doplněným o malou kvízovou otázku :-)

Poloranou odrůdu Zweigeltrebe vyšlechtil z Frankovky a Svatovavřineckého v roce 1922 doktor Zweigelt, který ji po sobě i pojmenoval (Zweigeltrebe – Zweigeltova réva).
V Rakousku je Zweigeltrebe nejrozšířenější modrou odrůdou. A jak je tomu u nás?

a) Zweigeltrebe je raritní odrůda, pěstuje se na pouhých 33,3 ha

b) Zweigeltrebe je v ČR stejně jako v Rakousku nejrozšířenější modrá odrůda

c) Zweigeltrebe je po Svatovavřineckém a Frankovce třetí nejčastěji pěstovanou modrou odrůdou u nás

Mozkové závity protaženy… c) je správně a dodám, že Zweigeltrebe se u nás (dle údajů Ministerstva zemědělství ČR z roku 2008) pěstuje na 857,2 ha.

Ale zpět k našemu dodavateli: obchodní zástupce, který právě toto víno vyzdvihl ze své nabídky, o Zweigeltrebe mluví jako o své zimní odrůdě. Zweigeltrebe 2006 v pozdním sběru z vinařství Spielberg z moravského Archlebova je víno intenzivní granátově červené barvy. Tak jako je výrazná barva, je výrazná i vůně: ucítíte červený a černý rybíz a lesní plody. Víno bylo školeno v barikových sudech, přičemž došlo k elegantní harmonizaci vlastních tříslovin, které doplňují jemné příchutě vanilky a cedru.

Zweigeltrebe 2006 pozdní sběr se výborně hodí k masitým pokrmům, různým paštikám (vyzkoušejte jej s našimi výtečnými terinami) a sýrům.
Toto krásné „zimní“ červené víno, oceněné stříbrnou medailí na soutěži AWC 2009 ve Vídni, vám dnes nabízíme za 139 korun (platí do 29. ledna 15 hodin), běžná cena činí 149 Kč.

Žádné komentáře: