středa 20. ledna 2010

VÍNO-DNE: Wachauer Grüner Veltliner 2008 / Rainer Wess (259 Kč)


Třetího dne tohoto týdne vám představíme šampiona čtvrtého kola soutěže Prague Wine Trophy, a sice nejlepší Veltlínské zelené. Stalo se jím suché víno z roku 2008 rakouského vinaře Rainera Wesse s 87 body.

Ovšem pozor! Rainer Wess není jen tak odněkud z Rakouska! Je z Wachau, což je malebná a ve světě asi nejznámější rakouská vinařská oblast v údolí Dunaje, proslavená svým Ryzlinkem rýnským a Veltlínským zeleným. V této perle Dolního Rakouska jsou vinice rozprostřeny na kamenných terasách a odborníci tvrdí, že Grüner Veltliner nemá ve světě konkurenci a že zdejší Riesling se vyrovná i tomu nejlepšímu německému.

A koneckonců, ani Rainer Wess není jen tak obyčejný vinař! Veronika na něj vzpomíná jako na mladého sympaťáka, který původně s vínem neměl mnoho společného. Vystudoval bankovnictví a měnovou politiku, před několika lety ovšem svět šedých kancelářských budov opustil a od roku 2003 se začal profesionálně věnovat svému velkému koníčku – vinařství. Jeho vína za těch pár let získala významná mezinárodní ocenění a s minimalistickou etiketou se třemi trojúhelníčky se můžete setkat nejen v hotelech v Rakousku, ale i za mořem.

Z naší krabice Best of… 2009 znáte Wessův Ryzlink rýnský; v krabici Svěží Veltlíny najdete – jak název napovídá – „dnešní“ Veltlínské zelené 2008. Hrozny na výrobu tohoto vína pocházejí z východní oblasti Wachau, z okolí obcí Unterloiben and Dürnstein, kde ještě působí tzv. panonské klima (mírně mrazivé zimy, horká léta, nízké srážky po celý rok), které spolu se štěrkovito-písečnou půdou a poměrně brzkou sklizní dává vínu svěžest a ovocný styl.


Wachauer Grüner Veltliner 2008 si můžete během dneška (až do zítřka 21. 1. do 14 hodin) koupit za speciální cenu – za 259 korun.

Žádné komentáře: