středa 27. ledna 2010

VÍNO-DNE: Côtes du Rhône Villages Laudun Rouge, 2006 / Château de Bord (311 Kč)



I dnes pokračujeme v seriálu „Dodavatelé doporučují“ a na stole máme francouzského šviháka z Provence – a jak čteme z etikety, konkrétně z oblasti Côtes du Rhône Villages, a ještě konkrétněji z obce Laudun.

Původně se názvem Côtes du Rhône Villages označovaly čtyři obce (Laudun byla jedna z nich), od roku 1947 se jejich počet ustálil na 16. A jestliže víno pochází jen z jedné vesnice této oblasti (jako v našem případě), přidává se k označení i její název.

V této oblasti se vyrábějí jemná svěží a kořenitá červená vína. Zdejší krajina je typicky středozemská, rostou zde nízké dřeviny, aromatické polokeře a byliny (této rostlinné formaci se říká garrique) a všechny tyto vůně se pak odrážejí v aromatu místních vín.

Rouge 2006 z Château de Bord je cuvée dvou odrůd, odrůdy Grenache, která je pro jižní Rhônu velmi typická, a odrůdy Syrah. Barva je sytá rubínová, ve vůni můžete rozeznat malé černé ovoce (borůvky, ostružiny, černý rybíz), koření, kůži a již zmíněné aroma garrigue.
Chuť charakterizují slova bohatá, dobře strukturovaná, elegantní, s hebkými tříslovinami a velmi dlouhým závěrem. Toto víno má velmi dobrý potenciál lahvového zrání, minimálně 10 let.

Rouge 2006 z Château de Bord je ideální víno pro mrazivé zimní večery, a pokud ještě nevíte, kam letos pojedete na dovolenou, zkuste plánovat nad sklenkou tohoto krásného vína. :-)

Côtes du Rhône Villages Laudun Rouge 2006 běžně nabízíme za 355 korun, v rámci VÍNA-DNE jen za 311 Kč (zvýhodněná cena platí do 28. ledna do 15 hodin).

Žádné komentáře: