sobota 19. prosince 2009

Když whisky, tak z Hebrid


Jestli už vás omrzely přískoky a smyky ve sněhových závějích a mráz atakující hranici minus deseti stupňů byste raději vyměnili za vlahé podnebí a procházku zelenými nížinami, pak si můžete a) pustit přírodovědný dokument a otočit kohoutkem topení, b) koupit letenku do Glasgowa (ale čepici a rukavice s sebou, c) pomalu, zvolna, bez myšlenek na rolničky a vánoční dárky si vychutnat doušek kvalitní skotské whisky.
A píšeme-li kvalitní, pak myslíme opravdu výjimečně kvalitní skotskou single malt, single cask (či chcete-li barrel) whisky Douglas of Drumlanrig z palírny Port Ellen. Palírna Port Ellen byla založena roku 1825 na ostrově Islay (chytrá kniha radí: vyslovuj „Eila“) v souostroví Hebrid, v roce 1983 byla uzavřena a částečně zbourána. Firma Douglas Laing zde ovšem krátce před uzavřením – v únoru roku 1983 – koupila sud whisky. Dvacet šest let nechali jantarový mok odpočívat v dubovém sudu o objemu 500 litrů (typ butt) a letos v březnu jej nalahvovali. Douglas Laing whisky nefiltruje – filtrací totiž nápoj může přijít o část aromatu – ani nedobarvuje (i barvivo, nejčastěji karamel, totiž může chuť ovlivnit), takže na stůl dostáváte čistý přírodní produkt. A když už jsme u těch čichových a chuťových vjemů: v této šestadvacetileté krásce můžete cítit tóny měkkého ovoce, měkké rašeliny, měkké kůže a vlhkého popela. Hmmm…
Protože whisky v lahvi dále nezraje (na rozdíl od vína) a nevyžaduje žádné extra skladovací podmínky (stačí pokojová teplota a pěkná neprosklená skříňka, do níž lahev postavíte), jedná se o ideální základ vaší sbírky unikátních whisky, co říkáte? Z celkového počtu 440 lahví připadly na Českou republiku pouze tři, a Port Ellen se tak stává synonymem pro sběratelské vášně.

Žádné komentáře: