pondělí 27. července 2009

Luxusní korek v růžovém (úvod do fenoménu Unintended Coincidence)

Už opravdu mnoho let zkoumám fenomén Unintended Coincidence, protože mě provází téměř denně. Bohužel nemám adekvátní český název a dokonce již nevím, kde jsem se k tomu anglickému kdysi dávno dosurfoval. Ve zkratce jde o situaci, kdy se v jednom časovém úseku protnou slova/situace/myšlenky z několika různých zdrojů a tak dochází k nezamýšlené shodě okolností, bez jakéhokoliv přímého významu.
Např. včera se mi stalo, že jsem vpodvečer u televize prohodil: "Měl bych zas něco napsat na náš blog..." a z televize mi někdo odpověděl: "Potřebujete větší blok?" Hezký případ, ve kterém by nikdo hlubší význam nehledal. Ani já ho tam dlouho nehledal, ale to víte, stává se mi to téměř každý den.... Zkuste si představit, že byste každý den (třeba po dobu půl roku) zažívali Déjà vu. Jak dlouho byste se vydrželi přesvědčovat, že to nic neznamená?

Dnešní první Unintended Conincidence

V kanceláři máme plnou ledničku různých kandidátů do našeho portfolia. Dnes jsem sáhnul po jednom českém růžovém zatím utajeného potenciála a, přestože způsob uzavření láhve ve mě už dávno emoce nevzbuzuje, trochu uštěpačně jsem prohlásil: "tomuhle výrobci asi nechybí prostředky, když do růžového dává takový luxusní dlouhý celokorek." A jako slibovaná koincidence (a rozhodně nezamýšlená): zrovna tenhle korek byl i ve víně....

Žádné komentáře: