úterý 1. dubna 2008

Usměvavý a skromný nový WESS

Datum: 1.4.2008
Akce: Ochutnávka firmy Wess
Místo: Metropol Music Club, Praha
Počet vzorků: 5
Rainer Wess svou vinařskou firmu založil před pouhými 5ti lety. Již nyní se může pochlubit významnými úspěchy. Na svém vinném lístku ho uvádí michelinová restaurace Gordona Ramseyho v Londýně a jiné vyhlášené restaurace v New Yorku, Německu a mimo jiné i domácí-rakouský hotel Wulfenia z Nassfeldu, kde jsem minulý víkend lyžovala :o) V Praze si jej můžete poručit v Zátiší.
Wine Spectator jeho vínům uděluje 92 bodů ze 100, Falstaff je hodnotí mezi 86 - 93 body a u Gaullt Millau letos vyšplhal na 18,5 z 20ti (minulý ročník dostal pouhých ale krásných 17,5). Tyto údaje jsme ale z usměvavého Rainera, který často klopil zrak, museli opravdu páčit motorovou pilou. Dělá to tak, že za sebe nechá hovořit raději svá vína.
Na polohy má samozřejmě také štěstí. V Rakousku jsou 3 nejvyhlášenější polohy na pěstování vína v okolí města Krems. Jsou to Kamptal (odtud je i Jurtsitchovo GrüVe), Kremstal a Wachau. Wessovy vinice protíná hranice mezi Kremstalem a Wachau. Využívá tedy to nejlepší, co dané polohy nabízí, pro svá vína. Pěstuje jen Riesling a Grüner Veltliner. 
Ochutnané vzorky:
1/ Wachauer Grüner 2007 - jednoduché, svěží, čisté, příjemné víno
2/ Pfaffenberg Grüner 2004 - minerálnější, sušší, trošku ořízlé. Tato vinice leží v Kremstalu.
3/ Wachauer Riesling 2007 - minerální, svěží, mlaďoučký a můj favorit. Riesling je pro Wachau top odrůda.
4/ Loibenberg Riesling 2006 - tato vinice leží také v oblasti Wachau. Víc minerálnější, míň voňavý.
5/ Wess Ausleze - slaďoučký pozdní sběr cuvée Grüner a Riesling vyrobené z přesných polovin. Jsou tam cíti již jemné petrolejové tóny z cibébových kuliček.Skromnost Rainera Wesse vyjadřují i jednoduché etikety, na kterých jsou pouze 3 trojúhelníčky. Vína z oblasti Wachau mají trojúhelníčky barevné. Pokud se jedná o vína jednoho druhu z jednoho významného vinohradu (Pfaffenberg nebo Loibenberg), jsou trojúhelníčky zlaté se šipkou kde se nachází a nápisem jak se vinohrad nazývá. S tím, že první dva troúhelníčky jsou kopcovité vinohrady z oblasti Wachau a třetí trojúhelníček je v oblasti Kremstal. Prostě jednoduchost a skromnost každým coulem.

Žádné komentáře: