čtvrtek 6. března 2008

Ochutnávka maďarských vín v Kaiserštejnu

Čtvrteční odpoledne, dne 6.3., jsme si zpříjemnili ochutnávkou maďarských vín - bílých z Chateau Dereszla a červených od Wunderlicha.

U stolečku Chateau Dereszla se nás ujala sympatická vinařka Edi. Cvičně jsme ochutnali můj oblíbený Furmint Dry 2006. Zvědavá jsem byla na novinku Sauvignon Blanc 2007. Maďaři moc jednoodrůdová vína v Tokaji nevyrábí, takže to bylo příjemné překvapení, kór když voněl jako chlupaté šťavnaté broskve v košíku s mladou travičkou. Pokračovali jsme suchým Tokaji Szamorodni Experience 2003, který měl ve vůni koňakové tóny. Dále jsem si vyprosila, pro Edi obyčejný, Tokaji Furmint late harvest 2003. O tuto degustaci jsme zakončili tříputňákem a pětiputňákem, ke které jsme si zakrojili do připravených tučných a plísňových sýrů. Výborná byla topinka s paštikou z kachních jatýrek. Esenci z cibéb jsme tentokrát vynechali a spěchali do protilehlého sálu na červená do firmy Wunderlich.

Po cestě mě objal statný vinař Lozji a s úsměvem přivítal Lajos. Konečně nám mohl pustit video o vinařství Wunderlich, ze kterého jsme byli ještě více paf. Bylo to úchvatnější, než jsme si představovali. Z vín jsme ochutnali Pinot noir 2004, který zatím nebude na českém trhu.

Dále následoval Merlot 2004, který byl nedávno vyhlášen jako druhý nejlepší Merlot Maďarska. A to s ním v ročnku 2004 Lojzi teprve začínal. Všichni se těší na slunečný ročník 2006, který bude v prodeji za dva roky. Merlotu ve Villány vyhovují specifické sprašové půdy. Merlot 2004, na to, že se to od něj nečekalo, je velmi úspěšné víno. Má stříbrnou medaili z AWC Vienna, Trophé Prestige z Les Citadelles du vin a 4 hvězdičky maďarského vydání magazínu Decanter. Nádherně voní, ale má vyšší tříslovinky. Mně na jazyku docela drhne.

Dalším vzorkem byl 100% Cabernet Franc 2004 selection, který se v našich zeměpisných šířkách jako jednoodrůdové víno příliš nevidí. Je to výběr - enologické cuvée - z Cabernet Franců ze tří nejlepších vinic. Villány prý není úplně ideální na běžnější Cabernet Sauvignon, ale Francu se zde výborně daří. Tento se vyznačuje ovocno-povidlovým aroma.
Ale Cabernet Sauvignon 2004 se stal mým favoritem. Byl jemnější, sametovější. Nevyžívám se totiž tolik v tom drhnutí tříslovinek a kyselinek. Shodli jsme se na tom s kolegou sommeliérem z restaurace Modrá kachnička. Tímto mávám.

Pátým vzorkem bylo cuvée Cabernet Sauvignon/ Cabernet Franc 2002, zajímavé.Poté následovala vertikála cuvée Viktória v ročnících 2001, 2003 a 2004. Viktória nese jméno mladší Lojziho dcery a skládá se z odrůd Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot. Ročníky 2001 a 2003 byly míchány až jako hotová vína, cuvée ročníku 2004 je specifické tím, že Lojzi nechal první dvě odrůdy společně kvasit a až po 18ti měsíčním zrání v malých sudech se k nim přimíchal hotový Merlot. Toto víno začíná teprve sbírat světová ocenění, má ale velký potenciál. Jeho předchůdce 2003 je již oceněn zlatem z AWC Vienna a Decanterem.

Za pozvání děkuji partě z firmy Neubauer a syn, za pohostinnost Lojzimu a Lajosovi z Wunderlichu, Edi z Chateau Derezsla a za milou společnost výherci degustace z Víno-klubu, Davidovi.

Tak za někdy! Ahooooj.

Žádné komentáře: