čtvrtek 11. února 2021

PRIMITIVO, AMORE MIO

Primitivo patří pro svou krásnou hlubokou barvu, výraznou vůni a koncentrovanou, ovocnou chuť červených bobulí s kořenitými tóny, teplé třísloviny, sladkost na patře a vysoký obsah alkoholu k nejoblíbenějším červeným vínům na českém trhu. Z Itálie pochází celých 97 % jeho produkce, zbylá 3 % jsou po světě známá jako kalifornský Zinfandel. Ta nejlepší vína odrůdy Primitivo pocházejí z Mandurie v italské Apulii - známého podpatku Apeninského poloostrova. 



Do 90. let bylo Primitivo pro svou strohost a vyšší taniny považováno za dobré leda jako složka kupáží. Odhalení jeho DNA, které je totožné v té době již věhlasným kalifornským Zinfandelem, však otevřelo Primitivu dveře do světa. Od 90. let si i zemitější Primitivo postupně získává mezinárodní reputaci. Kolébkou Primitiva ovšem zřejmě není ani Itálie, nýbrž Chorvatsko.

PRIMITIVO NENÍ PRIMITIVNÍ


Název odrůdy hroznů, který se v Itálii jen výjimečně shoduje s názvem vína, je odvozen od jejího brzkého dozrávání. Ve vinici totiž dozrává jako první, tedy primi ;-) Funkční ekvivalent tohoto názvu nese i španělská raná odrůda Tempranillo. Tím, že Primitivo dozrává dobře a brzy a v teplých krajích (Apulie, Kalifornie) má všeho hodně - cukru v hroznech, barviva, tříslovin, ovocnosti i alkoholu.

Ve víně však jde o celkovou harmonii všech složek, což víno Primitivo splňuje náramně. Ovocný cukr v hroznech je tak vysoký, že se překvasí na víno s vyšším alkoholem, který je v chuti krásně vybalancován ovocnou složkou podpořenou lehkým zbytkovým cukrem (i když se jedná o suché víno - apelační pravidla pro Primitivo do Manduria DOC dovolují až 8 g zbytkového cukru, to se však málokdy splní) s nádherně strukturovanými vyzrálými, tedy teplými, tříslovinami. Primitiva máte po napití plnou pusu. Není lehké, ale ani nedrhne. Má zkrátka ovocnou sílu!

Primitivu také sluší, když si chvilku poleží v lahvi nebo v sudu. Zbaví se tak určité hořkosti, kterou v sobě mladá Primitiva mají, a zakulatí se.

Všechny tóny Primitiva si můžete prochutnat v kolekci PRIMITIVA, kterou jsme Vám sestavili ze šesti různých italských Primitiv ze 3 apelací: Puglia IGT, Salento IGT a Primitivo di Manduria DOC. 

V kolekci najdete i nejlépe oceňované Primitivo na českém trhu - Primitivo di Manduria DOC, 2017 s poetickým názvem LIRICA z vinařství Produttori di Manduria. Získalo 3 skleničky v italském vinném žebříčku GAMBERO ROSSO a patří mezi TOP 100 vín podle Wine Enthusiast.



PRIMITIVO DI MANDURIA


Ta nejlepší vína odrůdy Primitivo pocházejí z Mandurie - jediné italská apelace, která se soustředí výhradně na tuto odrůdu. Manduria DOC je jedna z apelací oblasti Apulie, ve kterých se vyrábí jen asi 4 % apelačních vín celkové produkce regionu. Zajímavostí také je, že dle apelačních pravidel mají vína z apelace Manduria DOC předepsaný nejvyšší minimální objem alkoholu ze všech apelací v celé Itálii. Minimum pro Mandurii je 13,5 %. Na takové "chcípáčky" narazíte ale jen zřídka ;-)

Klima je v oblasti 40 km dlouhého pobřežního pásu velmi suché a horké. Vinice jsou vysázeny v rovině, která se jen pozvolna svažuje k moři, a o životní prostor se réva dělí s nekonečnými apulijskými olivovými háji. Olivový olej z Apulie je spolu s vínem nejdůležitějším vývozním artiklem regionu.

ANI ZINFANDEL NENÍ PRIMITIVNÍ


Až v 90. letech 20. století se díky DNA analýzám odrůd přišlo na to, že v USA zdomácnělý Zinfandel, který bývá dokonce považován za americkou národní odrůdu, je ve skutečnosti italské Primitivo. Jedinou původní americkou odrůdou vhodnou k výrobě vína tak zůstal málo známý Norton (Cynthiana), jenž byl objeven v 19. století v Missouri a pěstuje se hlavně ve Virginii. Kalifornie se však se svým Zinfandelem nerozloučila. Pokud jste americký Zinfandel ještě nikdy neochutnali, zkuste některý z naší nabídky - máme i jeden z 80 let starých keřů

Pokud byste pátrali po rozdílech mezi kalifornským a italským provedením Primitiva, sestavili jsme vám kolekci SVĚTOVÁ PRIMITIVA, kde najdete 3 Primitiva a 3 Zinfandely. V Zinfadelech hledejte vyšší sladkost, vyzrálejší malinovou chuť, přecházející až v ostružinovou marmeládu, zatímco Primitiva bývají zemitější, se švestkovými, třešňovými nebo višňovými tóny. Nebojte, vysoký obsah alkoholu zůstává příznačný pro Zin i Primitivo ;-)



Žádné komentáře: