pondělí 11. ledna 2021

BIO VÍNA - kvalitní, poctivý přístup k vinicím a výrobě vína

Nemusíte být vyznavači eko bio stylu, pěstovat na parapetu klíčky a snídat pohankové, jáhlové a ovesné kaše, abyste nemohli ochutnat bio, organická, biodynamická nebo naturální vína. Všechny tyto přívlastky informují zákazníka, že pěstování révy a zpracování hroznů proběhlo šetrně k životnímu prostředí.


Těchto vín se vůbec nemusíte bát. Jejich kvalita je dnes na velmi vysoké úrovni. Stejně jako stoupá zájem spotřebitelů o biopotraviny a šetrné chování k přírodě, jsou stále více v popředí zájmu i bio vína, a to žene vinaře stále k lepším výsledkům. Proto by byl hřích tato vína neochutnat. 

Velkým benefitem těchto vín je, že neobsahují siřičitany a tudíž vás ráno nebude bolet hlava. To je pádný důvod k jejich ochutnání, co myslíte? A k tomu přidáme ještě novou zkušenost a dobrý pocit, že hrozny byly vypěstovány s ohledem na životní prostředí. 

Jak se vínech, která jsou vyráběna v souladu s životním prostředím, orientovat?

  • Bio vína - toto víno lze vyrobit pouze z hroznů vypěstovaných a sklizených z ekologicky certifikované vinice.
  • Biodynamická vína - toto pojetí hospodaření není jen o pěstování v ekologickém režimu, ale je to o celé filozofii. Vinař si sám připravuje biodynamické substance, hnojiva se vyrábějí pouze z bylin pěstovaných ve stejné oblasti a využívá sil vesmíru, zejména Měsíce. 
  • Naturální nebo autentická vína - jedná se o řemeslnou výrobu vín. Konkrétní postupy nejsou stanoveny. Většinou se jedná o ruční sběr hroznů, ale také místo lisu se používá lidská síla - hrozny se šlapou ve velkých nádobách.

Nejdostupnější na trhu jsou bio vína, tak si o nich pojďme něco říct podrobněji. 

Trocha historie nikoho nezabije


Jako první se na trnitou cestu výroby bio vína vydali v 50. letech minulého století vinaři ve Švýcarsku a Německu a první větší vinice se objevily o 20 let později. Kvalita vín nebyla zpočátku příliš vysoká, vinaři byli nezkušení a docházelo ke spoustě metodických chyb. Vše se v dobré obrátilo v 90. letech. Lidi se začali více zajímat o kvalitu potravin a jako přirozená reakce na vytvoření nové poptávky se začaly objevovat i nové nabídky. V roce 2011 přijala Evropská unie nové předpisy, které definují požadavky na výrobu a původ surovin pro výrobu bio potravin vč. vína. Dnes patří bio víno na trhu s víny k jednomu z nejrychleji se rozvíjejících segmentů. 


Jak vlastně vzniká bio víno?


Základem jsou hrozny vypěstované podle zásad ekologického zemědělství, tzn. bez chemie a dle jasných pravidel. Používají se selektované kvasinky, řízené kvašení, čiřící prostředky, a speciální postřiky vhodné pro biozemědělství. Zakázáno je použití umělých hnojiv, syntetických pesticidů, chemických přípravků, postřiků, růstových regulátorů a umělých látek. Veškerá hnojiva a podpůrné látky musí být schváleny pro použití v ekologické produkci. Na škůdce lze použít pouze feromonové rozprašovače nebo pasti. 

Zpracování hroznů probíhá pomocí bio kvasinek a zcela bez chemických průmyslem chrlených prostředků (například se hadice vymývají vínovicí namísto sava), což je samozřejmě pracnější a klade to mnohem vyšší nároky na vinaře. Ten musí dobře znát svůj terroir a vybírat takové odrůdy, které jsou v podmínkách konkrétní vinice odolné vůči škůdcům a klimatickým vlivům. Výsledek vždy odráží konkrétní ročník a zkušenosti vinaře. 

Bio víno je i v lahvi stále živé. Vzhledem k typicky nižšímu obsahu síry, menší či žádné filtraci a nedodávání stabilizačních látek se naprosto nehodí pro uložení do stojanu v kuchyni nebo v obývacím pokoji, který jste dostali od Ježíška. Bio víno je poměrně náročné na kvalitní skladování. I proto byste měli bio mok kupovat pouze ve vinotékách. Podmínky, které jim "dopřejí" supermarkety nejsou vhodné a mohou zničit veškerou péči vinaře. A to by byla věčná škoda. 

Jaká je nabídka bio vín?


Dnes už velmi široká. Ale je třeba vzít v potaz, že na výrobu bio vín se používají odrůdy, které jsou přirozeně odolné proti houbovým chorobám, s pevnou slupkou a vyšší cukernatostí hroznů, takže např. Müller Thurgau nebo Modrý Portugal budete v nabídce hledat velmi obtížně. Tyto odrůdy jsou totiž velmi citlivé a podmínky na jejich pěstování v biokvalitě může splnit jen velmi málo lokalit. Zjednodušeně řečeno, bio vína se pěstují z odrůd, které jsou vyšlechtěny na dané klimatické podmínky a jsou odolné i bez chemických postřiků. 

Stejně jako u konvenčních vín je i různá kvalita bio vín. Ta jsou vyráběna v kvalitě jakostních přívlastkových vín - tzn. v kategoriích kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí - ale na rozdíl od konvenčních vín nesmí být podle výrobních pravidel nijak doslazovány. 

Mezi země s největší plochou ekologických vinic v Evropě patří Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Řecko. Bio vína pocházejí většinou z malých rodinných vinařství a podíl ekologických vinohradů nepřesahuje pět procent z celkové plochy vinic v jednotlivých zemích. Nejvíce si bio víno kupují Němci a Italové jsou exportéři numero uno.

Naše BIO V KRABICI


Speciálně se zřetelem na zdravý životní styl jsme vám sestavili kolekci BIO V KRABICI složenou výhradně z našich BIO vín, která nejsou v rozporu s požitkem z dobrého vína, ani s vaším novoročním předsevzetím.

Označení BIO mělo ve vinařství donedávna celkem negativní konotaci. Pamatujete si jistě ten bodrý vtip, že "BIO vinař je ten, co stříká v noci". Mnozí vinaři, kteří se už dávno rozhodli, že své vinice nebudou zasypávat chemickými prostředky, anebo jen omezeně, se po dlouhá léta ke značce BIO ani nehlásili. S nárůstem zkušeností s výrobou vína zcela bez škodlivých chemikálií a s uplatněním moderních technologií se však kvalita BIO vín za poslední léta v mnohém zlepšila. Dnes už vína v BIO kvalitě rozhodně nemají chuť a vůni, kterou vydrží jen otrlí konzumenti šťávy z pšeničných klíčků.

V současnosti si můžete dopřát BIO víno jako kvalitní potravinu, o které víte, odkud pochází a jak byla zpracována.


Dreissigacker | Riesling - BIO - trocken, suché, 2017


Naše první zastávka bude v Německu a ochutnáme suchý a minerální rýnský Ryzlink z povodí řeky Rýn.

Víno s nádherným kontrastem velmi suché a přitom plné ovocné chuti s tóny hrušek a žlutého melounu. Chuť je široce prostoupena mineralitou a osvěžena říznou kyselinkou. Ve vůni se otevírají tóny citrusů a medu.

Ryzlink z vinařské oblasti Rheinhessen (rýnskohesenské), která je Rýnem lemována z východu a severu. V současné době je s téměř 25 000 osázenými hektary největší německou viniční oblastí.

Svěží vánek od řeky v kombinaci s jílovým podložím dodává zdejším vínům degustátory tolik vyzdvihovanou mineralitu. Velkým teplotním rozdílům mezi dnem a nocí se hrozny brání silnější slupkou, ve které se uchovává intenzivní aroma a řízná kyselinka, což pak oceňujeme v chuti i archivačním potenciálu těchto vín.

Dreissigacker - Organic - Riesling nás úplně dostal nádherným kontrastem své velmi suché a přitom plné ovocné chuti s tóny hrušek a žlutého melounu. Chuť je široce prostoupena mineralitou a osvěžena říznou kyselinkou. Ve vůni se otevírají tóny citrusů a medu. (Při prvním napití nám přišlo, že jsou ve víně jemné bublinky - jako když necháte půldne otevřenou minerálku - ty ovšem po chvíli zcela zmizí.) Víno je plné, elegantní a zachovává si charakter německých Ryzlinků z říčních oblastí.

Vinař Jochen Dreissigacher převzal vinařství po svých rodičích a zasloužil se o zkvalitnění produkce a šetrnější přístup k výrobě vína. Hrozny na výrobu tohoto Ryzlinku Organic byly vypěstovány bez použití konvenčních chemických látek (herbicidů, pesticidů a jiných -idů :-). Po nalahvování (před uzavřením lahve) se do vína přidává trocha dusíku, díky čemuž je možné minimalizovat jinak běžně používané ochranné síření vín.

Christoph Bauer | Welschriesling - BIO, suché, 2019


Z Německa se přesuneme do Rakouska a ochutnáme vlašský Ryzlink.

Christoph Bauer je rakouské rodinného vinařství, které založil Hans Bauer v roce 1935 a výrobě bio vín se věnuje od roku 2015. Christoph podniká v Pulkautalu spolu se svou ženou Heidi. Vinařský pár přikládá velký význam vyvážené kombinaci starých tradic, nových nápadů a pomocí šetrného zpracování se zaměřuje na přirozenou kvalitu zralých hroznů. Pro toto vinařství jsou typická vína svým jasným charakterem jednotlivých odrůd.

Vinná réva roste ve Weinviertelu, vinařské oblasti severně od Vídně, která je známá odrůdou veltlínské zelené. Vinice v Jetzelsdorfu poblíž Haugsdorfu jsou naopak osázeny červenými odrůdami. Malá, hluboká údolí zde vytvářejí dokonalé prostředí pro plná červená vína. Celkově vinařství pečuje o vinice na rozloze 20 hektarů. Ze širokého sortimentu vinařství Christophe Bauera patří k nejdůležitějším bílým vínům Weinviertel DAC Veltlín se svým peprným nádechem typickým pro Veltlín. Vlašský Ryzlink se pěstuje jako ohnivé letní víno. Tento Vlašák má velkorysou kyselinku a ovocný buket vyzařující tóny zeleného jablka a citronu.


Grifone | Pinot Grigio - BIO - Terre Siciliane IGT, suché, 2019


Naše další zastávka na výletě za bio víny bude až na samém jihu Itálie na Sicílii.

Sicílie má pro pěstování hroznů révy vinné skvělé podmínky. V této oblasti pořád a velmi intenzivně fouká. Vítr hrozny chrání před přehřátím i plísňovými chorobami. Ve zdravých hroznech se pak zachová pěkná kyselinka a dobrá ovocnost, která vás v každé lahvi potěší společně s minerální slaností danou písčitým podložím v blízkosti moře. 

Tento suchý Pinot Grigi je vyrobeno z ekologicky pěstovaných hroznů z půdy bohaté na vápenec a křídu v sicilských kopcích, ze kterých je s výhled na pobřeží Středozemního moře. Minerálnost půdy dodává vínu ostrost a v ideálním případě vyvažuje tropické ovoce, citrusy a citronové tóny, které objevíte v každém doušku. Víno má ve nádechu zralá žlutá jablka a kořenité tóny hrušek. V dochuti cítíme vápencovou mineralitu vinic. Spárujte toto slámově zbarvené vino s pečeným kuřetem, bílou rybou nebo si ho dejte jako aperitiv.

Na Sicílii zůstáváme a popojedeme do vinařství Carlo Pellegrino.

V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, dcera slavného francouzského enologa ze Sauternes Oscara Despagne, a zároveň manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu, přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino.

Carlo Pellegrino | Biosfera - Catarratto Grecanico - BIO - Terre Siciliane IGT, suché, 2019


Catarratto Grecanico je slámově žluté barvy. Ve vůni cítíme čerstvé tóny pomerančového květu a cedru a nádech šalvěje. V chuti je víno svěží a šťavnaté, s převládajícími tóny žluté dužiny citrusových plodů. Víno je lahodné, lehce minerální a příjemně svěží s tóny citrusů a šalvěje. Má krásných 12,5 % alkoholu. Vynikající bude k pečenému králíkovi se šalvějí a citronem.

Suché bílé víno z vinařství Carlo Pellegrino pochází z řady Biosfera, která představuje pouze vína v bio kvalitě. Víno bylo vyrobeno z hroznů sicilských odrůd Catarratto a Grecanico, které uzrály na vinicích v Mazara del Vallo na západním výběžku Sicíle.

Terroir vinic určuje strukturované dobře propustné podloží vápenato-písčitého typu a podnebí sicilského vnitrozemí s velkými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí, maximální teploty v oblasti jsou však zmírněny silnými mořskými větry.

Víno bylo vyrobeno z ekologicky pěstovaných hroznů s plným respektem k podmínkám a místu, ze kterých pochází. Hrozny byly pečlivě vybrány a šetrně zpracovány. Víno zrálo čtyři měsíce v nerezových tancích.

Garganega a Catarratto patří mezi odrůdy, které jsou pro Sicílii signifikantní ba přímo ikonické. V minulosti se používaly převážně do směsí na výrobu Marsaly, nyní se ale stále více profilují jako kvalitní jednoodrůdová suchá vína, která pomalu ale právem získávají světový věhlas a tak se nyní dají pořídit za skvělou cenu!

Víno sobě snoubí Catarratto - nejpěstovanější sicilskou odrůdu (60 % vinic) a Grecanico, které je spíše známé jako Garganega, ze které se v Benátsku vyrábí slavné Soave.


Carlo Pellegrino | Materico - Nerello Mascalese - BIO - Terre Siciliane IGT, suché, 2018

Materico - Nerello Mascalese, které vám exkluzivně nabízíme, je víno světle červené barvy. V nádechu cítíme výrazné tóny červených bobulí, černých třešní, ostružin a třešní Marasca. Chuť je svěží, ovocná s jemnými kořeněnými tóny černého pepře, hřebíčku a skořice.

Suché červené víno z vinařství Carlo Pellegrino pochází z řady Biosfera, která představuje pouze vína v bio kvalitě. Víno bylo vyrobeno z hroznů vysoce ceněné autochtonní (tj. na daném místě původní) sicilské odrůdy Nerello Mascalese, které uzrály na vinicích v Salaparuta v oblasti Trapani na západním výběžku Sicílie. 

Obliba zemitých červených vín z odrůdy Nerello Mascalese vyznačující se ovocnými a bylinnými tóny se zřetelnou mineralitou stoupá především v posledních 10 letech. Vína z Nerello Mascalese bývají často přirovnávána k Barolu a k burgundským. Poslední testy DNA ukázaly, že Nerello Mascalese má blízký vztah ke královně italských odrůd Sangiovese.

Je čas se vrátit. Náš výlet za bio víny ukončíme tam, kde jsme ho začali. V Německu.

Kendermanns | Organic White - BIO, polosuché


Polosuché bílé víno Kendemanns je ve vůni svěží, s vůní čerstvého, zeleného jablka a zralé hrušky. Na patře je překvapivě hladké a perleťové, s intenzivní ovocnou chutí lehkého melounu s náznaky bylin. Pěkná kyselinka v dochuti. 

Toto víno se skvěle hodí k slaným předkrmům, těstovinám a pokrmům z ryb a mořských plodů. Můžete vyzkoušet různé druhy tapas nebo předkrmů, krevetový salát nebo sushi.


Tady najdete přehled BIO vín, která máme právě v nabídce. 

Ale nejvýhodněji je koupíte pouze v naší kolekci BIO V KRABICI.




Žádné komentáře: