pondělí 14. prosince 2020

SILVESTR V KRABICI

Přinášíme Vám eno-gastronomický návod, jak si nejlépe vychutnat silvestrovskou oslavu. A jako bonus několik pozitiv čočky na víně ;-)


SNOUBENÍ POKRMŮ S VÍNY NA SILVESTRA

Poslední den bude tentokrát jiný než obvykle.

Možná bude komornější - letos se u této příležitosti asi nesetkáte s tolika lidmi jako v minulých letech. Dobré na tom ale je, že si konečně všechna vína ochutnáte a nevypije vám je strejda Karel jako loni (i předloni).

Možná že bude letošní Silvestr nebude tak bujarý. Dobré na tom je, že vás ráno nebude tolik bolet hlava.

Ale určitě to bude dobrý Silvestr. Skončí totiž SILENI rok 2020 (tuhle stylistickou figuru si už pár dní užíváme a asi ještě pár dní budem). A začne rok nový - 2021 - a ten bude určitě lepší! A na to se napijem!

Všechna silvestrovská vína dostanete nejpohodlněji a nejvýhodněji v naší tradiční kolekci SILVESTR V KRABICI, níže Vám poradíme, kdy a s čím je snoubit:

Chlebíčky a jednohubky se svěžím bílým 

novozélandský Sauvignon


Nalaďte své chuťové pohárky: Sileni | Cellar Selection - Sauvignon blanc - Marlborough, suché, 2020

Nejlepším vínem na silvestrovský rozjezd bude suchý novozélandský Sauvignon ze světoznámé oblasti Marlborough. Osvěží Vás tóny tropického ovoce a citrusových květů s nuancemi čerstvých bylin.



Na dlouhé čekání či k ústřicím 

nejlépe ladí Picpoul


Středomořský Ryzlink pro potěchu hrdla: Cave de l´Ormarine | Excellence de l´Ormarine - Picpoul de Pinet AOP - sur lie, suché, 2018

Jihofrancouzskému Picpoulu se přezdívá středomořský Ryzlink. Jemné limetkové tóny s dobře vyváženou kyselinkou skvěle doplní pokrmy z ryb či dokonce ústřice.


Slavnostní silvestrovská večeře  

suché bublinky vyrobené tradiční metodou kvašení v lahvi


Víno jako zážitek: Mikrosvín | Sekt - Brut, suché, 2015

Ke slavnostnímu zahájení silvestrovské večeře se nejlépe hodí klasický sekt - cuvée odrůd z ročníku 2015 postavené na Vlašáku, který doplňuje Ryzlink rýnský a obohacuje trocha Chardonnay. Dosáží byl bobulový výběr Ryzlinku vlašského ze Železné. Sekt ležel celých 42 měsíců na kvasinkách. Nenechá vás usnout u televize a zábavu pěkně napumpuje!


Slavnostní silvestrovská večeře 

červené víno k červenému masu


Náš červený objev: Carlo Sani | Appassimento - Negroamaro - Passito - Salento IGT, suché, 2015

Jako hlavní chod silvestrovských večeří se podávají minutky z tmavého masa, vepřové panenky nebo zvěřiny, nebo pečené maso. K červenému masu se skvěle hodí naše aktuálně nejoblíbenější červené z původní apulijské (podpatek Itálie) odrůdy Negroamaro. Víno byl vyrobeno metodou appassimento (prokvášení na sušených slupkách), díky které je víno krásně koncentrované a plné. Nemusíte jej otevírat příliš brzy a nemusíte u něj moc přemýšlet. Je okamžitě připravené ke konzumaci, chutná i nemilovníkům červeného a nezkazí žádnou zábavu ;-) Slavnostní zážitek umocňuje krásná robustní lahev se zlatými nápisy na etiketě.


Půlnoční přípitek 

ještě více bublinek!!!


Špunt doletí až 27,5 m (doložitelný rekord): Šilinek Jiří | Šilink - perlivé víno - brut - 0,75 l, suché

Na půlnoční přípitek jsme Vám vybrali Šilinka od strejdy Šilinka;-) Nevycmrndejte si ho všechen, ať aspoň trochu ochutnáte a nový rok náležite přivítáte!


Víno k novoroční čočce


Náš tip! Austrian Hills | Grüner Veltliner, suché, 2019

To, že se na Nový rok jí čočka, ví každé malé dítě. Zkuste však změnit klasický recept tradiční čočky na kyselo v netradiční čočku na víně. Místo zahuštění moukou se zahuštuje rajčatovým protlakem, dle chuti se tam přidává kari a pro kyselost se to ještě zakápne třemi lžícemi vína. Pro zakápnutí čočky, a poté hlavně sebe, Vám doporučujeme svěží a lehký Gruner Veltliner z vinařství Austrian Hills, který pro svou ženu vyrobil Georg Weinwurm.



Několik pozitiv Novoroční čočky na víně:


Tato verze není tak sytá, a proto se budete cítit lépe. Tělo si potřebuje odpočinout po těch silvestrovských hodech.

V roce 2021 budete mít hodně peněz!!!

Budete zas po celý rok 2020 konzumovat hodně vína, což nás ve Víno-klubu těší nejvíce :o)






Žádné komentáře: