středa 9. prosince 2020

CO PÍT K VÁNOČNÍMU MENU?


Co si otevřít ke kaprovi? A co k chlebíčkům? A jaké víno si otevřít k pečení cukroví, aby se to zase letos nesnědlo dřív, než začnou svátky? A jaké je nejlepší pití na 1. svátek vánoční? Posvítíme si (světlem Betlémské hvězdy) spolu na to, jak zasnoubit víno s Vaším tradičním vánočním menu.



Vánoce pro mnoho z nás znamenají světýlka ve tmě, vůni skořice a badyánu, letmé záchvěvy štěstí při pohledu na rozzářené dětské obličeje a hojnost tradičních vánočních pokrmů, jejichž recepty se v rodinách dědí z generace na generaci - s lehkými obměnami (salát s celerem nebo bez celeru? s cibulí? neee, cibule všechno přebije... moje máma dělávala nejlepší salát... dál už se radši nepouštím)


Až tento vánoční kolorit vyřešíte a patřičně se usmíříte, dojde možná na další závažnou otázku - co si k štědrovečernímu menu otevřít? Abyste předešli dalším vánočním rozepřím, vezměte si náš následující mustr, pokud do něj nebudete chtít shánět vína sami, nechte to na nás ;-)

  • SEKT 
Na svátky má sekt široké využití. Můžete ho zařadit již ke štědrovečerní, ideálně vajíčkové, snídani, připít si s ním před slavnostní štědrovečerní večeří a pokračovat s ním i ke smaženému kaprovi nebo si ho můžete schovat až na silvestrovskou půlnoc.

  • NEPERLIVÝ APERITIV
Pokud na bublinky zas tak moc nejste, otevřete si jako sváteční aperitiv osvěžující, aromatické, v chuti šťavnaté bílé tiché víno. Takové, které nabudí Vaše chuťové pohárky na dlouho večerní hodování. Hledejte víno s tóny citrusů - vsaďte třeba na grapefruitové tóny, které slouží jako perfektní stimulant trávení. Vyzkoušejte například dobrý novosvětský Sauvignon.

  • KE KAPROVI - K ŘÍZKU - A K SALÁTU
Ke smaženému kaprovi se vždy hodí dobře vyzrálá bílá burgunda (tj. všechna Rulandská - bílé i šedé). Vyberte víno, které pěkně doplní smažené rybí (nebo jiné světlé) maso i salát s majonézou. V chuti kulaté, s dlouhou dochutí.

  • K VÁNOČNÍMU CUKROVÍ
K těmto našim národním dezertům (často z oříškového těsta) se hodí dobře vychlazené víno s vyšším obsahem cukru (nemůžete své hrdlo ve sváteční večer vystavit příliš velkým změnám, které skýtá kombinace cukroví se suchým vínem). Víno k cukroví musí pusu zaplnit lahodnou sladkou chutí exotického ovoce a připravit ji na další kousek toho nejlepšího cukroví na světě, které je v každém domě jedinečné. K tomu vám doporučujeme dobré moravské ledové víno.

  • K PŮLNOČNÍM CHLEBÍČKŮM
K půlnočním chlebíčkům se nejlépe hodí suché a minerální bílé víno. Víno s dobrou, pevnou kyselinkou, trochu na žízeň a hodně na chuť. Z odrůd sáhněte například po osvědčeném Ryzlinku rýnském.

  • NA PRVNÍ SVÁTEK VÁNOČNÍ
25. prosince si často připíjíme s rodinou před svátečním obědem (pečená kachna nebo svíčková?). Jako aperitiv vám doporučujeme portské. Nemusíte ho ale vypít celé, protože klidně vydrží i rok, pokud to tedy vydržíte vy a vaše sváteční návštěvy. 

  • KE KACHNĚ NEBO KE SVÍČKOVÉ
K červenému masu se hodí pěkné, tělnaté červené víno se sametovými tříslovinami. Cabernet Sauvignon nebo jeho cuvée se svými černorybízovými tóny bude vhodným kandidátem.




KOLEKCE VÁNOCE V KRABICI


Každoročně vám sestavujeme kolekce vín VÁNOCE V KRABICI, která jsou přesně vyladěné k tradičnímu vánočnímu menu a která Vám vyřeší hned několik starostí najednou. Vyřešíte si s ní své sváteční vinné menu a klidně i několik dárků pro své blízké či vzdálené příbuzné a obchodní partnery.


(sekt jako aperitiv)

sleva 203 Kč

(tiché víno jako aperitiv)

sleva 363 Kč


Právě proto, že je tato kolekce oblíbeným vánočním dárkem, ji balíme do speciální vánoční odnosné krabice, do které dále přikládáme i dopis s vánočním menu, kde je vždy napsáno i něco o vínech včetně doporučeného pořadí konzumace či kombinace se svátečními pokrmy tak, aby si ji dokonale vychutnali i ti, co nás na internetu třeba vůbec nesledují.


Oblíbenost této kolekce a fakt, že ji děláme už čtrnáctým rokem, je obrovsky zavazující, chceme-li zároveň udržet vysoký standard vín a příjemnou cenu kolekce, abyste z ní měli o svátcích co největší zá(u)žitek ;-)


Vína do vánoční kolekce jsme letos vybírali z několika desítek skvělých předvybraných vín, která by si tam zasloužila být všechna. Po náročných finálových kláních ochutnávaných a rozhodovaných naslepo jsme pro letošek zvolili tuto vánoční sestavu.




CO JSME VÁM LETOS VYBRALI?

  • Aperitivem do perlivé kolekce byl letos opět jednohlasně zvolen suchý sekt Matthias - Pinot Chardonnay. Je to pravý sekt vyrobený tradiční šampaňskou metodou kvašením v lahvi z bratrských odrůd Pinotu Blanc a Chardonnay. 

  • Aperitivní post v neperlivé kolekci vyhrál osvěžující a chuťové buňky dráždící Sauvignon Blanc z prestižního novozélandského vinařství Kim Crawford! Toto víno není třeba představovat, značka Kim Crawford obletěla svět a jejich Sauvignon je považován za nedostižný etalon všech novozélandských Sauvignonů.

  • Ke smaženému kaprovi: Svou plností nás letos nejvíce zaujalo suché Rulandské bílé ve výběru z hroznů z viniční trati šampionů Liščí vrch. Těšte se na vůni pomerančové kůry a plnou harmonickou chuť s zralých rozinek.

  • K vánočnímu cukroví vám bude letos nejvíc ladit (nebo ledit ;-) vzácné ledové víno z odrůdy Ryzlink rýnský s čistými tóny lipového květu, ananasu a žlutého melounu. Tuto ledovku vyzdvihli i porotci mezinárodní soutěže vín Concours Mondial de Bruxelles, kde mu udělili stříbrnou medaili. 

  • Po celodenním slavení vás o půlnoci (k chlebíčkům) určitě nejlépe osvěží skvělé víno z aktuálně nejoblíbenější odrůdy světa - Ryzlink rýnský z Pfalze. Riesling Kalkstein zrál na vápencovém podloží složeném ze schránek pravěkých korýšů (na etiketě) a na podzim jste nám ho během jednoho dne vykoupili!

  • Klasikou (letos s inovací!) naší vánoční kolekce je Tawny portské, které si svůj úkol plní coby aperitiv na 1. svátek vánoční. Letos jsme vám zařadili do kolekce skvělé portské od jednoho z nejznámějších výrobců portského, rodinného podniku WARRE, který v tomto roce slaví 350 let od svého založení.

  • Ke slavnostnímu obědu na 1. svátek vánoční, k němuž se obvykle podává svíčková nebo kachna, vám opět doporučujeme naše červené KLUB-VÍNO III - Cuvée 631, které jsme si osobně namíchali z tradiční bordeaux kombinace Cabernetů (C.Sauvignon + C.Frank), jenž jsme pak trochu netradičně okořenili Syrahem. Vzniklo tak unikátní a tělnaté červené víno, s tóny černého a červeného bobulovitého ovoce a výraznějšími tříslovinami. V chuti se pak přidává krásný čokoládový tón.



Žádné komentáře: