úterý 4. srpna 2020

Seznamte se: GRUZÍNSKÁ VÍNA

Gruzie je země vínu zaslíbená. Strmé svahy, horké počasí v létě a mírné zimy představují ideální podmínky pro růst révy. Pro Gruzínce víno neznamená jen lahodný nápoj. Pro ně je to historie, kultura a tradice, však se zde vyrábí už 8 000 let a jeho tradiční výroba je chráněna jako světové kulturní dědictví UNESCO. Představujeme vám to nejlepší z Gruzie, provedeme vás nejlepšími apelacemi a odrůdami prestižního gruzínského vinařství Tbilvino.


Archeologické nálezy zbytků amfor, kterým se v Gruzii říká kvevri potvrzují, že víno se v těchto nádobách přinejmenším skladovalo už v neolitu. Zapomenutá nádoba s celými hrozny stála u zrodu starověké výroby fermentovaného moku z hroznů révy vinné, díky které si víno mohl dopřát i Ježíš Kristus (pokud tedy zrovna nepřeměňoval vodu).

kvevri

Speciální keramické kulovité nádoby se špičatým zakončením se vyrábí z místní hlíny s vysokým podílem stříbra, díky kterému má antibakteriální účinky. Vnitřek kvevri je potažen včelím voskem. Sklizené hrozny se šlapáním vymačkají a i s třapinami se vloží do kvevri a nechá se rozkvasit. 

Existuje mnoho jemných nuancí v postupu, ale obecně tato starobylá metoda funguje následovně. Po první fermentaci se nádoba utěsní dřevěným víkem a pro zajištění stabilní teploty se zakope do země. Nad zem vykukuje jen víko, které je navíc hermeticky uzavřeno opět včelím voskem. 

Amfora se většinou ponechá zakopaná jen několik let, ale oblíbená tradice velí založit kvevri v rok narození dítěte a otevřít ji až na jeho/její svatbě (objem nádoby může být až několik tisíc litrů!) Překvapení, které takovým způsobem na slavnosti vznikne, ovšem může potěšit leckterého pét-naturistu nebo autentistu. Víno však pod zemí může zůstat až 50 let a to už pét-naturista oněmí!

Díky dlouhému ležení na slupkách, třapinách a jadýrkách se do vína uvolňuje větší množství antioxidantů. Diskutuje se zejména účinek resveratrolu - někteří jej opěvují a nazývají jej elixírem života, jiní jeho účinky zpochybňují. Co je ale nezpochybnitelné, je výraznější barva, vůně a chuť vína. Červená vína mívají neproniknutelnou barvu, bílá jsou zbarvena do oranžova. 

V naší kolekci Poznejte Gruzii najdete dvě vína z kvevri - bílé Qvevris - Kisi, 2016 a červené Qvevris - Saperavi, 2017. Bílá varianta má krásnou oranžovou až hnědou barvu, v chuti cítíme zralé hrušky, jemné tóny brandy a překvapivě i jemné třísloviny - není se čemu divit, i toto víno leželo delší dobu na slupkách a třapinách v kvevri. Červené Qvevris z odrůdy Saperavi je silně aromatické víno tmavě fialové barvy, v chuti ucítíme tmavé bobule černého rybízu a v dochuti lehkou slanost. V gruzínských horách totiž vyvěrá mnoho minerálních pramenů, které pak stékají do řek, jejichž vody dodávají vláhu vinicím.

Pro pěstování vína panují v Gruzii velmi dobré podmínky. Tamní klima je ovlivněné blízkostí Černého moře. Horká léta střídají mírné zimy. Daří se zde černomořským odrůdám, jako je modré Saperavi. To patří mezi odrůdy barvířky a zároveň jsou z něj dobrá odrůdová vína. Saperavi v suchém provedení má tmavě rubínovou barvu chutná po třešních a ostružinách s jemnými vanilkovými tóny. 

Neproniknutelná barva gruzínského Kindzmarauli
Nejoblíbenějšími víny u gruzínských spotřebitelů jsou ovšem polosladké varianty červených vín. Pro náš trh jsou červená vína s vyšším obsahem cukru spíše vzácností. Ochutnejte například třešňově květinkové polosladké Kindzmarauli AOC plné zralého ovoce v chuti i ve vůni nebo Khvanchkara AOC s pepřovými tóny ve vůni i v chuti, připomene vám lesní borůvky s cukrem nebo vyzrálý černý rybíz.

Tradičně se v Gruzii uplatňuje apelační systém - například výše zmíněné oblasti Kindzmarauli AOC (polosladká červená vína z odrůdy Saperavi z oblasti Kachetie ve Východní Gruzii) nebo Khvanchkara AOC (polosladká červená vína ze západogruzínské oblasti Rača vyrobená z odrůd Alexandrouli a Mudzhuretuli). 

Vyhlášenou apelací pro bílá vína je mikroregion Tvishi (jen 15 čtverečních kilometrů!) na severu Gruzie, kde se podle apelačních pravidel smějí vyrábět jen bílá polosladká vína z odrůdy Tsolikouri. Tvishi z naší kolekce má ve vůni tóny zeleného jablka, v chuti připomíná jablečno-hruškovou přesnídávku.

Pro Gruzii je však důležitější bílou odrůdou Rkatsiteli - pěstuje se tu už odnepaměti, nejstarší dochovaná semínka této odrůdy jsou prý stará až 5 000 let! Rkatsiteli si nejlépe vychutnáte v lahvi odkazující na letní sídlo královny Daredžan v Tbilisi - palác Sachino. Sachino White, 2018 je víno zlatavě slámové barvy, které nám ve vůni připomnělo oříškovou tyčinku s medem, v chuti pak cítíme vyzrálé zlaté hrušky, dýně a pufovanou rýži.

Přelet nad gruzínskými víny končíme do očí bijícím odkazem na hlavní město Gruzie - suché červené víno Tbilisi Red, 2018. Toto totálně neprůhledné víno jsme si pro sebe označili jako Malbec Východu ve vůni má sladký višňový jogurt, v chuti třešně. Doporučujeme vám ho jako víno s vynikajícím poměrem cena - výkon a perfektní volbu ke grilovanému masu. 

Vinice vinařství Tbilvino

Všechna vína v našich kolekcích byla vyrobena ve vinařství Tbilvino, které je od svého založení v roce 1962 předním výrobcem kvalitních gruzínských vín. Společnost provozuje dvě vinařství v Tbilisi a Kakheti, jež jsou vybavena moderním zařízením, které umožňuje Tbilvinu ročně vyrábět 6,5 milionu lahví. Část hroznů se sklízí z 200 ha vlastních zavlažovaných vinic pěstovaných v oblasti Kachetie. Tým zkušených vinařů, původní gruzínské odrůdy révy v kombinaci moderních a tradičních výrobních metod umožňuje Tbilvinu výrobu vína v různých vinařských stylech. 

Od roku 2009 je Tbilvino největším vývozcem gruzínských vín a úspěšně je dodává do asi 30 zemí po celém světě. Hlavní vinařství Tbilvina vlastní vinice na úpatí pohoří Kavkaz v Kachetii na východě Gruzie. Kachetie proslula historií výroby a perfektním podnebím pro pěstování vína. Vinařství leží v úrodném údolí řeky Alazani, zatímco kancelář Tbilvina a druhé vinařství jsou v gruzínském hlavním městě Tbilisi.

Vinařství Tbilvino ve Víno-klubu






Žádné komentáře: