úterý 26. května 2020

Pét-Naty - přírodní šumivý originál

Pét-Nat je přírodní šumivé víno, které se nalahvuje ještě v průběhu kvašení a dokvasí až v samotné lahvi, ve které se díky tomu vytvoří bublinky, jež víno zároveň zakonzervují. A to nejen chemicky, ale i chuťově! Ideálem je dosažení plné ovocné chuti hroznové šťávy, kterou nezažijete jinde, než při kampani ve sklepě. Dnes se jej chopili mladí vinaři, kteří spojují staré postupy s kvalitním zpracováním a marketingově pojímají tato vína jako hipsterskou nebo až punkovou záležitost.



Zkratka Pét-Nat  pochází z francouzského slovního spojení Pétillant-naturel, které značí přírodně/přirozeně šumivá vína.

Jak to tak bývá, výroba Pét-Natů má tradici hluboko v historii, vznikly prý nějakých 100 let před prvním šampaňským, a tvrdí se dokonce, že metodou rurale (nebo také ancestrale), tedy že se víno zalahvuje ještě dříve, než stihne poprvé dokvasit, se vína dělala už ve starém Římě. Na světlo světa je v současné době vytáhli vyznavači přírodních vín, a Pét-Nat se tak automaticky zařadil po bok např. oranžových vín nebo gruzínských kvevri.


Pét-Naty nemusí být jen výsadou hipsterských kruhů. Vzhledem k tomu, že se do nich nepřidává síra, ani nic dalšího, mohou být vítanou šumivou alternativou pro citlivé jedince. Prostě nejpřírodnější bublinky v nejpřirozenější podobě.


Při jejich výrobě, resp. lahvování se musí hlídat aktuální zbytkový cukr, který nesmí překročit hranici 14 g/l proto, aby se limitoval tlak vzniklý uvnitř lahve a předešlo se nechtěnému střílení lahví již ve sklepě. Dále záleží na vinaři, jakou surovinu do lahve plní, proto se na trhu můžete setkat s Pét-Naty s různým množstvím přítomných kvasnic. 

Diskutuje se také možnost filtrace vína – někteří vinaři ke zbavení vína kalů z estetických i chuťových důvodů přistupují, jiní to považují za ultimátní známku punku a nechávají kaly v lahvi, i když tím riskují, že se finální podoba vína zvrtne někam, kde nad ní nemají už žádnou kontrolu. Každé otevření takovéto lahve je pak malým dobrodružstvím, stran samotného otevření či chuti. Víno v lahvi je živé a neustále se vyvíjí a mění. Ale o tom přírodní vína jsou.

Moselští Ketternové, kteří jsou producenty obou dnešních exemplářů, na Pét-Naty vybírají vína z velké nádoby, takže mohou lahvovat surovinu zprostředka (tj. bez spodních kalů a bez horní pěny). Vína v lahvi dále kvasí, vznikají tak bublinky a zvyšuje se tlak, proto jsou tyto lahve uzavřeny korunkovým uzávěrem.


K prozkoumání Pét-Natů jsme vám připravili 2 rozdílné vzorky: mladý Piu Piu Riesling Pét-Nat 2017 a raritní archivní Schieferberg Riesling Pét-Nat 2010.



Tento vzácný exemplář je prvním vínem, které vyrobil mladý Phillip Kettern v ročníku 2010, když přebíral vinařství, protože chtěl udělat něco svého a moderního. Více než půlka této šarže se vypila na českém trhu!!! 


Obsah v lahvi je spíše raritou, než typickým představitelem pét-natového stylu. Kyselinka mu přeci jen s časem ustupuje, proto víno působí sladčeji, než byste čekali. Už také není tak svěží, co bývalo. Vymysleli jsme k němu ale super předkrmové párování foie gras s perníkem.



Piu Piu Riesling Pét-Nat 2017 vyrobil již o 7 let zkušenější a medailemi ověšený Phillip Kettern ve spolupráci s produktivním portugalským tandemem Dirka (otce) a Daniela (syna) Niepoortových. 


V porovnání se Schieferbergem je Piu Piu šťavnatější, zatím stále s přísnou a spíše ostřejší ryzlinkovou kyselinkou a také s výrazným tónem kvasnic. Soudě podle vývoje Schieferbergu bude Piu Piu na svém vrcholu přibližně za 2 roky. Jak už jsem psala, každá lahev v sobě ukrývá chuťové překvapení, takže je potřeba zakoupit více než jeden kus a ochutnat co možná nejdříve, abyste zjistili, zda vám dané chuťové stádium nevyhovuje nejvíce. Exemplářů na prodej totiž není mnoho.



P. S. Název Piu Piu Riesling se klukům obzvláště povedl. Piju piju Ryzlink má na českém trhu prostě skvělý zvuk. Naši oblíbení moselští vinaři totiž s prodejen svých Pét-Natů sází na poučené české vinné publikum ;)


Žádné komentáře: