čtvrtek 7. února 2019

Italská autochtonní bílá

Itálie je specifická v tom, že se zde pěstuje široká škála starých (původních) odrůd, kterým se odborně říká autochtonní odrůdy. Historicky je to z toho důvodu, že zde bylo hodně rozdrobených panství a v každém si pěstovaly vlastní odrůdy. Aby se v tom dalo vyznat, tak se místa původu odrůd rovnou integrovaly do názvů vín. Názvy vín se proto často shodují s názvem oblasti původu (např. Gavi, které je vyrobené z odrůdy Cortese), nebo v sobě kombinují název odrůdy a místa původu, aby bylo jasno nebo aspoň jasněji :-) (např. Vermentino di Sardegna).

Z takovýchto odrůd, které se nikde jinde nepěstují, jsme vám sestavili novou kolekci nazvanou jednoduše ITALSKÁ AUTOCHTONNÍ BÍLÁ.

Jak už jste u nás zvyklí, vína v kolekci koupíte vždy o něco výhodněji, než kdybyste si je vybírali jednotlivě. A všechny Veroniky si na ni navíc můžou uplatnit dnešní sváteční slevu ;-) 
Z nepřeberného množství bílých italských autochtonů jsme vám do této kolekce vybrali: Gavi di Gavi (odrůda Cortese z oblasti Piemonte), Pecorino (Pecorino z Marché), Greco di Tufo (Greco z Kampánie), Fiano di Avelino (Fiano z Kampánie), Vermentino di Sardegna(Vermentino ze Sardínie) a konečně Verdicchio dei Castelli di Jesi (Verdicchio z Marché).
  • Gavi di Gavi DOCG, 2017 - odrůda: 100% Cortese

    Piemontskému Gavi z vyhlášené viniční trati Minaia jsme věnovali celý minulý newsletter. Toto krásně čisté a minerální Gavi od Nicoly Bergaglia bylo 3x po soběvyhlášeno Nejlepším Gavi podle konsorcia DOCG Gavi a 8x po sobě získalo nejvyšší ohodnocení v italské ročence vín Gambero Rosso. Gavi je víno mimořádně čisté, bez jakýchkoliv doprovodných vůní a podtónů. Je to tím, že odrůda Cortese má velmi řídké hrozny, kterými snadno proudí vzduch a hrozen tak zůstává dokonale čistý a zdravý. Gavi je díky své plnosti, mineralitě, neutralitě, čistotě a svěžesti úplně nejlepším vínem k jídlu.
     
  • Pecorino Offida DOCG, 2017 - odrůda: 100% Pecorino

    K oblíbené odrůdě Pecorino z oblasti Marché doporučujeme podávat stejnojmenný sýr! Jméno vína i sýru v překladu znamená ovčí. Podle legendy chodili kolem vinic pasáčci ovcí, kterým tvar hroznu (kuličky drží hodně při sobě) připomínal ovčí hlavičku. Legenda se už ale nezmiňuje o tom, kolik vína předtím museli vypít, aby se jim takhle vzbouřila fantazie ;-)
     
  • Greco di Tufo DOCG, 2017 - odrůda: 100% Greco
    Fiano di Avelino DOCG, 2017 odrůda: 100% Fiano

    Fiano na apeninský poloostrov dovezli antičtí Římané, a proto se mu říkalo Latino. Je to opak dříve přivezené odrůdy Greco, původem z Řecka. Obě odrůdy v Kampánii opečovává uznávané vinařství Mastroberardino. Fiano chutná víc ženám, Greco můžum.
     
    Trocha vinařského zeměpisu ;-)
  • Vermentino di Sardegna DOC, 2017 - odrůda: 85% Vermentino, 15% Nuragus

    Na překrásné a vyhřáté Sardinii vás nejlépe osvěží místní nejrozšířenější odrůda Vermentino. Vůně tohoto vína připomíná květy. Chuť je svěží, lehce navinulá s lehounce nahořklou dochutí. Může se podávat jako aperitiv, k rybím předkrmům a k rybím hlavním chodům nebo k bílému masu. Užijete si ho i jen tak na posezení ;-)
     
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC, 2017 - odrůda 85% Verdicchio, 15 % další bílé odrůdy povolené pro apelaci

    Verdicchio z jedné z nejlepších vinic v srdci klasické DOC oblasti Castelli di Jesi (apelace Marché). Svěží, avšak plné, harmonické, zakulacené. Víno mimořádné kvality s univerzálním využitím. Hodí se k předkrmům, všem rybím a zeleninovým jídlům a samozřejmě i k bílému masu.

2 komentáře:

mateo řekl(a)...

Italian autochthonous white wines are a true testament to the rich viticultural heritage of Italy. These indigenous white grape varieties reflect the unique terroir and climate of their respective regions, offering a diverse array of flavors and aromas. From the crisp, mineral-driven notes of Vermentino to the aromatic and floral nuances of Garganega, each varietal carries with it a piece of Italy's winemaking history. These wines, often produced in limited quantities, showcase the craftsmanship and dedication of Italian vintners in preserving and celebrating their native grape varieties. Exploring Italian autochthonous white wines is a captivating journey through the diverse and storied landscapes of Italy, where tradition and innovation converge to create truly exceptional vinous experiences.
semi truck accident lawyer
motorcycle accident lawyers

melanie rao řekl(a)...

"Italian Autochthonous White" is a sensory voyage through Italy's rich viticultural landscape, celebrating the diversity and excellence of indigenous white grape varieties. This oenophilic exploration introduces wine enthusiasts to the distinct terroirs and unique flavors that define Italian winemaking traditions. From the crisp and citrus-infused notes of Garganega to the floral elegance of Vermentino, each grape variety takes center stage, showcasing the unparalleled character derived from Italy's varied microclimates. The review not only captures the essence of these autochthonous whites but also pays homage to the vintners' dedication in preserving and elevating Italy's winemaking heritage. For those seeking a nuanced and flavorful journey through Italian white wines, this review serves as a compelling invitation to savor the authenticity and regional charm encapsulated in each bottle.
motorcycle accident lawyer near me
contract dispute