pátek 8. června 2018

Seznamte se s vinařstvím Pánů z Lipé

minulý týden jsme u nás ve Víno-klubu přivítali nováčka - Vinařství pánů z Lipé. Zakladatelem tohoto mladého vinařství je vystudovaný historik Lukáš Lukáš, který se ve vinařské branži pohybuje už pěkných pár let, a ve svém vinařství skloubil lásku k vínu s několikaletým podrobným výzkumem historie šlechtického rodu pánů z Lipé.

V nové kolekci Best of... Vinařství pánů z Lipé najdete to nejlepší z jejich aktuální nabídky za 1449 Kč.
  • Kolekci zahájíme svěžím Sylvánem, který bude chutnat hlavně milovníkům suchých vín. Na 7 g/l kyselin má jen 2,5 gramů zbytkového cukru. Ovocné tóny jsou vyvažovány pikantní šťavnatou kyselinkou, a víno tak bude ideálním společníkem na dlouhé večerní popíjení.
     
  • Ryzlink rýnský poznáte podle krásné vůně sušených meruněk. Meruňky se promítají i do chuti, kde mají spíše nazrálý charakter a společně s lipovými tóny utváří dojem šťavnatého ovocného Ryzlinku.
     
  • Rulandském šedém se říká, že 'má právo nevonět.' Tento šeďák je v tomto ohledu spíše výjimkou. V jemné vůni objevíte tóny hrušek a angreštu.
     
  • Polosuché Chardonnay vám krásně zaplní pusu. Jedná se o opulentní víno, v jehož chuti objevíte tropické ovoce (nezralý banán, mango nebo třeba ananas).
     
  • Tramín s tóny fialek se bude skvěle párovat s kachními nebo husími játry. Do jeho chuti se krásně promítají herbální tóny lékořice, které přechází do sladšího skořicového závěru.
     
  • Červená Frankovka je krásně hebká, hodit se bude především ke grilovaným specialitám. 
Lukáš nás při degustaci podrobně zasvětil do historie rodu pánů z Lipé, kterou se vám pokusím, alespoň ve zkratce, předat ;-) 

Rod pánů z Lipé je šlechtický rod, který vzešel z mocného rodu Ronovců. Původně jim patřila velká část severních Čech, ale ve čtrnáctém století se přesunuli na jižní Moravu, kde vlastnili několik významných vinařských obcí. Za zmínku stojí Čejkovice nebo Velké Pavlovice. Na královském dvoře zastávali páni z Lipé významné postavení a vykonávali důležité úřednické funkce jako např. podkomoří nebo maršálek. 

Všechna vína z Vinařství pánů z Lipé najdete na adrese: www.vino-klub.cz/vinarstvi-panu-z-lipe§



Žádné komentáře: