pondělí 5. března 2018

RYZLINKOVÁ POSTUPKA: 2009 - 2015

díky velikému odrůdovému i ročníkovému archívu Zámeckého vinařství Bzenec se nám podařilo sestavit exkluzivní ročníkovou postupku jejich slováckých Ryzlinků rýnských, ve které máte jedinečnou příležitost porovnat různé ročníky této královské odrůdy z různých tratí Slovácké vinařské podoblasti a odhalit tak i kouzlo archivace Ryzlinků rýnských.
V naší nové kolekci RYZLINKOVÁ POSTUPKA ochutnáte Ryzlinky rýnské ročníků 2015 až 2009 (s vynecháním komplikovanějšího ročníku 2014). A dále si mezi sebou budete moci porovnat kvality Ryzlinků ze tří skvělých slováckých viničních tratí nebo ročníky v rámci jedné tratě:


Vracov - Klínky

Z této viniční trati již vzešli 3 (!!!) Šampioni Salonu vín ČR. V podloží je modální černozem (černozem na spraších a píscích) s vyšším obsahem vápna. Vznikají zde svěží vína s výraznou ovocnou vůní a vysokým archivačním potenciálem.
- víno s vůní zralých meruněk a limetek. Plné, se šťavnatou kyselinkou a dlouhým závěrem. 
-ocenění: Salon vín ČR 2018, Zlatá medaile PWT 2017 

Lipov - Nová Hora

Rýňáky z trati v obci Lipov mají příchuť Lipa :-)) Nejúspěšnějším Rýňákem v historii této viniční tratě byl Ryzlink rýnský 2011, který byl vyhlášen nejlepším Středoevropským bílým vínem podle Decanteru! Zdejší půda je černozem s jílovito-slínovitým podložím, to jsou velmi těžké půdy s dobrou vododržností i v suchých létech. Tato trať se nachází za řekou Moravou na úpatí Bílých Karpat - jejich klima dává vínům nezaměnitelný minerální charakter.  
- víno s vůní lipového květu a sušených meruněk, se strukturovanou a šťavnatou dochutí, a velkým potenciálem ke zrání v lahvi 
ocenění: Velká zlatá medaile PWT 2017 
Lužice - Na Stráni
Půdní složení této viniční trati není pro moravský vinný region zcela obvyklé. Půda je písčitá s nízkým obsahem humusu - vzhledově se podobá našedlému písku. V létě půda trpí nedostatkem vody, na konci zimy je naopak sužována jarními mrazíky, kvůli tomu má nízký výnos. Navzdory tomu zde ovšem vznikají kvalitní, aromatická vína s tóny bílého ovoce a citrusů. 
V naší postupce ochutnáte 4 ročníky Ryzlinků z této trati. Všechny pozdněsběrové a všechny suché:

- víno s bylinkovým aroma a chutí zelených jablíček s velkým potenciálem ke zrání. 
ocenění: Stříbrná medaile PWT 2016
- lehké víno s jemnou květinovou vůní. Chuť je štíhlá a šťavnatá s tóny červeného grepu a pomerančů. 
- ve vůni tóny sušených meruněk, v chuti svěží s nasládlým koncem
ocenění: Salon vín ČR 2013
- jemné víno s tóny žlutého melounu a sušeného sena

Žádné komentáře: