pondělí 9. října 2017

PODZIMNÍ KOLEKCE všech barev: vína k dýním, houbám, zvěřině

podzim je obdobím změn. Listí se zbarvilo do oranžova, ze zatažené oblohy ustavičně prší a my namísto letních džínových bund oblékáme kabáty. Změnily se i naše chutě a díky gastronomické pestrosti podzimu (dýně, fazole, houby, zvěřina) si opravdu máme z čeho vybírat! Čím takové podzimní jídlo doprovodit vám poradíme ve třech krásných kolekcích: 
Podzimní vína jsou obecně strukturovanější, plnější, krémovitější a kořenitější, ať už díky odrůdové charakteristice nebo díky školení v sudech. Z kolekcí si můžete vybrat i jednotlivá vína a vytvořit si tak vlastní podzimní MIX! ;-)
Naši kolekci zahájí minerální Chablis, které bude ideální k fazolím s mušlemi a bazalkou. Podzimní barvu kolekci dodá Rulandské šedé, které díky několikadenní maceraci na slupkách získalo krásnou oranžovou barvu. Ke klasické dýňové polévce se špetkou kari nelze doporučit nic jiného než ovocně kořenitý ViognierRýňák od Stávka ležel několik měsíců na kvasnicích, díky tomu je plnější a krémovitější. Komplexní Roussane-Marsanne ze dvou rustikálních francouzských odrůd se hodí k houbám a lanýžům. Na Prestige blanc byste zřejmě v létě neměli ani pomyšlení, ovšem na podzim vás toto víno s rafinovaným tónem vanilky určitě nadchne ;-).

POZOR, dejte vínům čas a nepijte je podchlazená!

PODZIMNÍ RŮŽOVÁ:
Minerální Grenache Gris Rosé si otevřte k těstovinám se smetanovou omáčkou, které jste si připravili po náročném dnu v lese na houbách ;-). V kolekci nesmí chybět ani Pinot Noir, který sám Jirka Hort označuje jako podzimní víno, a naše oblíbená jihoafrická Pinotage, tentokrát v růžové barvě! Pětidenní macerace dala vzniknout velmi suchému, dlouhověkému Rosé od Honzy Stávka. Ochutnejte, jak mu zrání sluší! Ke krémovým omáčkám nebo červeným masům se nebojte podávat silná růžová vína např. Le Rosé ze 100% Syrahu nebo slavné růžové z oblasti Tavel.


PODZIMNÍ ČERVENÁ:

Naše kolekce se určitě neobejde bez Ducha podzimu - Esprit D'Autumne, kterým každoročně naši kolekci otevíráme. Sametový Marselan a chilský Merlot se výborně snoubí s kořenitým masem. Nesmí chybět ani Burgunda z Burgundska - Pinot noir, ideální ke hříbkovému rizotu a zvěřině. Když je mlha (nebbia), tak se pije Nebbiolo, a to třeba ke zralým sýrům a červenému masu. Ke zvěřině si taky můžete nalít Rioju, jakou najdete v naší kolekci

Žádné komentáře: