úterý 27. června 2017

Kdo je šampionem domácích rosé?

Jarovín Rosé je jediná specializovaná soutěž růžových vín u nás. A my máme veliké štěstí, že jsme se konečně dočkali naskladnění šampiona této prestižní soutěže! Je jím skvělé André Rosé 2016 z malého, ale milého, tvrdonického BMVinařství. Odborná komise ho vybrala jako úplně nejlepší růžové víno z celkem 238 přihlášených vzorků. 


My jsme s jeho představením však museli čekat na etikety, což se poněkud protáhlo. Naštěstí ale stíháme prázdniny, které si tak můžete užít zplna hrdla na růžovo


Toto André je krásně plné a šťavnaté - těšte se na tóny višní, brusinek a červeného rybízu - a díky výrazné kyselince je i pěkně svěží. Tabulkově je sice na hraně polosuchého a polosladkého vína, ale my chuť posuzujeme takzvaně "na hubu", tedy podle toho, jak spolu ladí všechny jeho chuťové komponenty. Kromě zbytkového cukru, který mu dělá v chuti ovocnou plnost, v ní hraje důležitou roli i kyselinka, která chuť osvěžuje tóny zelených rybízových lístečků, a také odrůdově typická tříslovinka, která mu v chuti vytváří krásnou strukturu. 

Toto víno si můžete vychutnat kdykoliv během dne a nemusíte čekat na západ slunce nebo na svého kuchaře, Uspokojí Vaše chutě a nepřepere Vás, protože má jen 11% alkoholu. Do těchto veder si ho ale musíte dobře vychladit. 

Toto víno najdete i v kolekci Naše nejlepší rosé, kde ho prezentujeme společně s dalším šampionem, tentokrát ze soutěže PWT, kterým je svatovavřinecké, Rosé Bočky, 2016.

Hrozny tohoto Rosé vyzrály na nejlepší vinici v Němčičkách - Špigle/Bočky, podle toho se i jmenují. Z letošních Stávkových roséček macerovaly Bočky nejdéle na slupkách - celé 4 dny! Krásně se v nich snoubí ovocnost jahod, kyselinka černého rybízu a slanost podloží. Rosé Bočky patří spíše do skupiny "gastro" vín, ke kterým se hodí, byť jen něco malého, zakusovat. Úžasné je například k čerstvému růžovému roastbeefu!

Žádné komentáře: