středa 22. března 2017

Nenechte si ujít!

Primitivo není primitivní


Název odrůdy hroznů, který se v Itálii jen výjimečně shoduje s názvem vína, je odvozen od jejího brzkého dozrávání. Ve vinici dozrává totiž jako první, tedy primi ;-) Tím, že dozrává dobře a brzy a v teplých krajích (pěstuje se na jihu Itálie, v oblasti Apúlie (Puglia), která se nachází v podpatku italské kozačky) má všeho hodně - cukru v hroznech, barviva, tříslovin, ovocnosti i alkoholu. ¨

Ve víně však jde o celkovou harmonii všech složek, což víno Primitivo splňuje náramně. Ovocný cukr v hroznech je tak vysoký, že se překvasí na víno s vyšším alkoholem, který je v chuti krásně vybalancován ovocnou složkou podpořenou lehkým zbytkovým cukrem (i když se jedná o suché víno) s nádherně strukturovanými vyzrálými, tedy teplými, tříslovinami. Primitiva máte po napití plnou pusu. Není lehké, ale ani nedrhne. Má zkrátka ovocnou sílu!

Ta nejlepší Primitiva rostou v Mandurii. Manduria DOC je jedna z pár apelací oblasti Apúlie, ve kterých se vyrábí jen asi 4 % apelačních vín z celkové produkce regionu. Zajímavostí také je, že dle apelačních pravidel mají vína z apelace Manduria DOC předepsaný nejvyšší minimální objem alkoholu ze všech apelací v celé Itálii. Minimum pro Mandurii je 13,5 %. Na takové "chcípáčky" narazíte ale jen zřídka ;-)

Primitivo di Manduria DOC 2015 z vinařství Cantina Due Palme, které má 14,5 % alkoholu, který v jeho plné chuti nijak nevybočuje. Ve vůni jsou ovocné tóny kompotovaných třešní spolu s tóny badyánu a cedrového dřeva. Na patře vás pohladí hladké třísloviny. Jeho chuť je hustá a dochuť dlouhá. Výborně se snoubí s pokrmy ze zvěřiny, s grilovaným masem nebo zralými sýry. Nejlépe si ho užijete v pěkně velkých skleničkách.   

Toto Primitivo di Manduria z ročníku 2015 má 1 skleničku v žebříčku Gambero Rosso, 91 bodů od Veronelli a velkou zlatou medaili z China Wine & Spirits Awards a z Vinitaly.


Okoštujte Primitivo společně se zralými sýry, uvidíte, že vás výsledná chuť ohromí.


Prezidentské víno 


Marcus Schneider se svými Sauvignony odkazuje na novozélandské etalony této aromatické odrůdy, nazývá je jako Kaitui, což je maorský ekvivalent jeho příjmení a v překladu do češtiny znamená Krejčí.

Aby bylo ve víně dosaženo žádoucího aromatického profilu a zároveň šťavnatě ovocné chuti, je potřeba jít do jedné vinice nejméně na tři sběry. V prvním sběru se posbírají ještě ne úplně zralé hrozny, které vínu dávají typické nazelenalé tóny černorybízových listů, citronové trávy a kyselinku. Prostřední sběr zaručí jemně pikantní tóny angreštu a poslední sběr vínu do vínku přidá šťavnatou ovocnost bílých broskví.

Kaitui 2012 se například podával i na státní večeři kancléřky Angely Merkelové s manželi Obamovými při jejich návštěvě Berlína dne 20.6.2013. Pamatujeme si to proto, že jsme Kaitui objevili v ten stejný den a byla to láska na první pochutnání. Hned následující den byl ročník 2012 v Německu vyprodán. Nejen kvůli Obamům, ale i kvůli zářící hvězdě Marcuse Schneidera, na jehož vína se vypisují pořadníky...
Tři sběry tvoří dokonalé víno.

Ryzlinková tradice

Vinařství Eifel Pfeiffer z německého Trittenheimu, ležící na pitoreskní zákrutě řeky Mosely, vám už určitě nemusíme představovat. Vinařská tradice této rodiny sahá až do roku 1640. Vzhledem k poloze jejich vinic není divu, že mají 98 % osázeno odrůdou Ryzlink rýnský (Riesling).

Strmé svahy s jižní expozicí podél klikaté řeky Mosely maximalizují příjem slunečních paprsků a pohlcují odražené světlo od hladiny řeky. Břidlice absorbuje teplo během dne a v noci ho pomalu uvolňuje, čímž prodlužuje dobu zrání i takové pozdní odrůdy, jako je Ryzlink.

Eifel Pfeiffer - Riesling 2015 má jasně žlutou barvu. Aroma je minerálně kořenité s výraznými tóny čerstvých hroznů a zralých broskví. V chuti je cítit šťavnaté ovoce – jablka a broskve, osvěžené tóny čerstvé limetkové šťávy. Víno má typicky vyšší a velmi svěží kyselinku, která nádherně harmonizuje jeho ovocně šťavnatý zbytkový cukr. Pro dokonalé pochutnání vám doporučujeme lahev dobře vychladit.

Ryzlink z Mosely je příjemné vínko, které vás připraví na teplejší jarní dny


    

Žádné komentáře: