pondělí 6. února 2017

Králův sladší syn

Příběh odrůdy Kerner, která je v současné době čtvrtou nejpěstovanější odrůdou v Německu, začíná v roce 1929, kdy byla vyšlechtěna z odrůd Trolínské a Ryzlink rýnský v německém Weisbergu.

Cílem výše uvedeného šlechtění zřejmě bylo získat odrůdu, které bude dozrávat dřív a rodit trochu víc než Ryzlink. To se povedlo, neboť Kerner dozrává do přívlastků i v méně teplých ročnících. Naopak, musí se spíš hlídat, aby nepřezrál a mohlo se z něj vyrobit svěží víno, ve kterém se však silně zrcadlí typické ryzlinkové charakteristiky. Ve vínku má navíc květinkové podtóny ve vůni a kořenitost v dochuti

Pokud se ptáte, jak se Kerner dostal ke svému jménu, ptáte se správně. Onen příběh je stejně zajímavý jako příběh jednoho z jeho rodičů - Trolínského (viz. níže). 

Odrůdě se výborně daří na hlinité půdě s vyšším obsahem vápníku. Není se proto čemu divit, že si Kerner vzal do parády Školní statek Mělník. A ročník 2015 se jim opravdu povedl!

Jejich Kerner 2015, pozdní sběr, má výraznou vůni s tóny nezralé meruňky a čerstvé limetky. Po delším čase ve skleničce nastupuje příjemné květinkové aroma. Chuť je svěží, s čilou kyselinkou, tóny meruňky, limetky a bílé broskve. Tu najdete i v dochuti, včetně mandlového dovětku broskvové pecky. Chuť má tak šťavnatou a plnou, že je v ní 13 % alkoholu úplně zahlazeno.  


Trolínské pochází ze severu Itálie (Süd Tirol), kam my jezdíme na hory a za vinaři, a tam se mu říká Schiava (tj. otrokyně). Název Trolínské je asi odvozen od toho, že pochází z Tirol - takže zkomoleně Tirolínské... Každopádně se jedná o hodně rodící modrou odrůdu, ze které se vyrábí lehčí červená vína na celodenní pití. 

Žádné komentáře: