sobota 5. listopadu 2016

MEDAILOVÉ RYZLINKY RÝNSKÉ

Ryzlink je vskutku královská odrůda, která právem patří mezi nejoblíbenější odrůdy na světě. Dají se z něj vyrobit chutná, různorodá a dlouhověká vína. Nejprestižnější ryzlinkové oblasti se nachází v Německu a dalších německy hovořících regionech - v Alsasku a Rakousku. Rodným místem Ryzlinku, jak napovídá už jeho jméno, je německy hovořící oblast Rheingau.

Voňavým, svěžím a ovocným Ryzlinkům s říznou kyselinkou se daří především na minerálním (břidlicovém)  a písčito-jílovém podloží. V Rýňáčcích jsou krásně znatelné tóny meruněk. Od nazrálých plodů až po meruňkou marmeládu. Mňam! Ve vůni ucítíte lipový květ nebo málo výrazné tóny sypaného zeleného čaje.


víno-klub
I na Pálavském podloží se Ryzlinku rýnskému velmi zalíbilo ;-)

Kromě zajímavé chuti a svěžesti, díky které si Ryzlink rýnský podmanil (téměř) celý svět, je zajímavá i jeho mnohotvárnost. Vyrábí se z něj lehká, svěží vína, vyzrálejší kousky i bobulová nebo ledová vína. 

Ryzlinky jsou každoročně nejobsazovanější kategorií v odrůdové soutěži vín Prague Wine Trophy (PWT). I letos tomu nebylo jinak, takže máme z čeho vybírat ;-)

Naše nová ryzlinková kolekce MEDAILOVÉ RYZLINKY RÝNSKÉ dosáhla historicky nejvyššího bodového průměru! 3 vína mají 90 a více bodů. Jsou zde dokonce 2 Šampioni (nejlepší vína daných kategorií) a 4 zlatí medailisté. 


víno-klub
Vybrat mezi širokou škálou různorodých Ryzlinků ty nejlepší z nejlepších opravdu není snadná práce.

ŠAMPION, 92 BODŮ
- nejúspěšnější Ryzlink naší kolekce pochází ze sklepa úřadujícího Vinaře roku 2016 - Zámeckého vinařství Bzenec, které si svá nejlepší vína piplá v kolekci zvané Terroir. Pět ze šesti vín této kolekce je zastoupeno v aktuálním Salonu vín ČR! Tento Ryzlink z Lipova dokonce získal 95 bodů v mezinárodní soutěži časopisu Decanter. Minulý týden jsme ho (náhodou!) degustovali s předsedkyní hodnotící komise Decanteru a poznala ho :-)


ZLATÁ MEDAILE, 89 BODŮ - další úspěšný Ryzlink z řady Terroir od Zámeckého vinařství Bzenec pochází z mikulovské trati Za Cihelnou. V soutěži PWT získal krásných 89 bodů. Byl oporou vítězné kolekce soutěže Vinař roku 2016. Přestože jsou tyto Ryzlinky už uleželejší, z ročníku 2011, mají před sebou ještě skvělou a úspěšnou budoucnost. Mimo jiných zážitků, které vám tato vína určitě nabídnou, na nich můžete pozorovnat vliv viniční tratě na chuť vína, protože ročník i vinař jsou totožní, jen trať se liší...

ŠAMPION, 90 BODŮ - druhým šampionem této kolekce je suchý Ryzlink zvaný Louis z vinařství Guntrum z německé oblasti Rýnsko-hessensko, ze skvělého ročníku 2015. Mimo jeho kvalitativních hodnot na něm oceňuji jeho mimořádně výhodnou cenu, se kterou se může hrdě postavit mnohým domácím konkurentům.


víno-klub

ZLATÁ MEDAILE, 90 BODŮ - krásně suchý a minerální Ryzlink se v ročníku 2015 povedl i Novému Vinařství. Vyrobili ho z hroznů, které uzrály na jejich exkluzivní viniční trati zvané Langewarte (je lepší ji po stezce objet na kole, než ty lány kopat ;-) Toto víno dokazuje vysokou kvalitu ve střední cenové úrovni.  

ZLATÁ MEDAILE, 86 BODŮ - o suchém moselském Ryzlinku od Antona Maringera, pocházejícím ze strmých břidlicových svahů klikaté řeky Mosely, která dala jméno i této slavné německé ryzlinkové oblasti, jsme toho už napsali hodně. Pochází ze staré vinice, je krásně minerální a pokud mu dáte tu příležitost, tak má skvělý potenciál pro archivaci ;-)

ZLATÁ MEDAILE, 86 BODŮ - nový Rýňák od Fučíka je nástupcem vyprodaného Šampiona letošního Krále vín. A je dokonce ještě lepší! Nejen proto, že je tentokrát suchý, ale taky proto, že má nádhernou několikavrstevnatou ovocnou chuť s tóny meruněk a manga, doplněnou šťavnatou kyselinkou a příjemnou 

Žádné komentáře: