pondělí 7. listopadu 2016

KLUB-VÍNO II - Cuvée 636



Po fenomenálním úspěchu našeho prvního červeného cuvée - KLUB-VÍNO 366 - jsme se rozhodli chopit další příležitosti k namíchání jeho nástupce.


Okolnosti nám přály a my jsme tak mohli namíchat víno z ještě lepšího ročníku 2015. Ten byl i v Languedocu považován za výjimečný! Hrozny skvěle vyzrály, takže se z nich dala vyrobit ovocnější a koncentrovanější vína s hladšími tříslovinami.

O tom, jak jsme míchali naše první červené KLUB-VÍNO Cuvée 366, si můžete počíst zde.


Náš veleúspěšný první pokus nás zatížil ještě větší dávkou odpovědnosti, co do výsledné chutě vína, tak i do jeho odpovídajícího názvu. Míchání nám proto trvalo mnohem déle a vtipný název ne a ne nenaskočit. A protože jsme letos míchali až 30. května, mohli jsme si dovolit pracovat na stolečku před sklepem Jirky Horta. Toho napadlo, že se kvůli jménu Cuvée budeme ptát kolemjdoucích, na jméno jejich psa. Šel kolem jen pár, jejichž pes se jmenoval Max. Toto jméno ale neprošlo a nechali jsme to osudu...


Pracovali jsme s těmito pěti surovínami ;-)

A/ 100% Merlot 2015 IGP - nádherně ovocné, ostružinovo malinové víno. Mělo sytě rubínovou barvu, která šla až do fialova.

B/ 65% Merlot 2015 AOC, 30% Syrah 2015, 5% Marselan 2015 - nádherná pikantnost Syrahu ve směsi, víno s tóny jalovce, ptáčnice a černého pepře.

C/ 60% Merlot 2015 AOC, 40% Syrah 2015 - ovocnější, drsnější, čokoládovější

D/ 60% Syrah 2015, 40% Grenache 2015 - ještě lepší a plnější víno se skvělým potenciálem k archivaci.

E/ 60% Syrah 2013, 40% Grenache 2013 - víno s tóny černého rybízu a eukalyptu. Proti ročníku 2015 má světlejší červenohnědou barvu.



Celkem jsme namíchali 11 verzí, než jsme došli na optimální harmonii jednotlivých komponentů. Klíčovým zjištěním byla nutnost vybalancovat složku B a C, aby na sebe ve výsledném víně nestrhávaly příliš pozornosti. Bez Béčka byla chuť tenčí a bez Céčka mu chyběla kořenitost.

Zapisování matka moudrosti...


Vítězná verze č. 11 obsahuje: 15 % A + 40 % B + 30 % C + 10 % D + 5 %  E

K odrůdovému složení celku jsme se pak museli dopočítat přes váhy odrůd v jednotlivých komponentech, tj.

Merlot: 0,15 + 0,4 x 0,7 + 0,3 x 0,6 = 61 %

Syrah: 0,4 x 0,3 + 0,3 x 0,4 + 0,1 x 0,6 + 0,05 x 0,6 = 33 %

Grenache: 0,10 x 0,4 + 0,05 x 0,4 = 6 %

A tato zajímavá systematická prolínačka čísel dala vzniknout i jeho novému názvu Cuvée 636 (Merlot 61%, Syrah 33%, Grenache 6%), které tímto zároveň odkazuje na svého předchůdce Cuvée 366.

Jaké naše nové CUVÉE 636 je?

Je to elegantní červené víno temně rubínové barvy s fialovými odlesky. Ve vůni ucítíte tóny ostružinového džemu, višní a hořké čokolády. Chuť je sametově hladká a lahodně ovocná s tóny višní, černého rybízu, čokolády, jalovce a eukalyptu. Kyselinky i tříslovinky jsou příjemné a lahodné. Toto víno je plné a suché.

A pro letošek máme hotovo!
Analytika: zbytkový cukr: 3,6 g/l, kyseliny: 4,7 g/l, alkohol 14 %

KLUB-VÍNO Cuvée 636 jsme stihli přihlásit do posledního kola soutěže Prague Wine Trophy 2016, kde v kategorii Merlotových cuvée získalo zlatou medaili! A to je ještě pořád na začátku své kariéry ;-) Archivovat ho můžete 5 - 10 let.

    

Žádné komentáře: