úterý 23. srpna 2016

Vinařem roku 2016 je Zámecké vinařství Bzenec

Ve čtvrtek 18.8. byl vyhlášen vítěz soutěže Vinař roku 2016. Stejnojmenný titul je vinařům udělován ve dvoukolovém hodnocení za nejlepší kolekci šesti vín.   

Nově se titulem vinař roku může pyšnit Zámecké vinařství Bzenec. (Pozor, neplést se značkou Chateau Bzenec!!!)

Zámecké vinařství Bzenec převzalo medailovou štafetu od svého sesterského vinařství Mikrosvín - držitele titulu Vinař roku 2015, takže pohár zůstal v jedné rodině :-) Zámecké vinařství Bzenec prožívá veleúspěšný rok, protože letos získalo i titul Vinařství roku 2015 , který vinařům uděluje odborná komise.

Úspěšná kolekce musí obsahovat vína ze tří z celkem sedmi vypsaných kategorií, aby se portfolio sklepa ukázalo v celé jeho šíři. Zámecké vinařství Bzenec letos zvítězilo s těmito víny:
kolekce Vinař roku 2016 za 1299 Kč

Terroir - Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr - Mikulov, Za cihelnou
Nejvýše hodnocené víno této vítězné kolekce. Ukazuje na obrovský potenciál bílých vín z této viniční trati.

Terroir - Rulandské bílé 2013 pozdní sběr - Vracov, Klínky
Tak dlouho vám píšeme o této nádherné Rulandě, až se skoro vyprodá... Krásně plné víno s tóny moruše. Výraznější kyselinka slibuje další potenciál ke zrání v lahvi. Je to víno s vysokánským bezcukerným extraktem 28,4 g/l !!! Máme poslední lahve!

Collection 1508 Reservé - Tramín červený 2015 pozdní sběr
Tramíny ze Slovácka jsou v kontextu ČR už pojmem. Kolekce 1508 má snad ještě lepší poměr ceny/kvality než kolekce EGO. Tento Tramín byl vůbec nejlepším vínem kategorie A2 (polosuché bílé). Když jsem ho chutnala poprvé, zapsala jsem si u něj 3 vykřičníky :-) Pozor, hrozí závislost!

Sekt 1876 
Tímto sektem navazuje Zámecké vinařství Bzenec na odkaz svých sklepů a zdůrazňuje významný rok 1876, kdy se zde vyrobilo úplně první šumivé víno v Čechách i na Moravě. Tento sekt je vyroben klasickou metodou kvašením vína v lahvi, kde zůstává 14 měsíců, s ručním setřásáním kvasnic.  

Terroir - Veltlínské zelené 2013 pozdní sběr - Za cihelnou / Pod slunným vrchem
Fantastický pálavský Veltlín. Svěží vůně s tóny bylinek a zeleného čaje. Chuť suchá, čistá, plná až krémovitá. Pěkně minerální s dochutí bílého mletého pepře. Máme poslední lahve!

Ego - Tramín červený 2015 výběr z hroznů
Klasické polosladké provedení této aromatické odrůdy. Ve vůni má typické tóny růže a liči. Chuť je díky pěkné kyselince šťavnatá a kořenitá mimo jiné s tóny červené řepy a lékořice.

Žádné komentáře: