pátek 5. srpna 2016

OHROŽENÉ DRUHY

Kdy jste naposledy pili Sylván, Neuburské nebo Večerku?

Pokud se na tuto otázku zeptáte náhodného zákazníka v naší vinotéce, buď se na Vás nechápavě podívá nebo bude pátrat v paměti, kdy naposledy jednu z těchto odrůd pil. Na vinicích, tudíž i ve sklepích je jich čím dál tím méně. Přitom ještě na počátku 20. století bylo Sylvánské zelené nejrozšířenější odrůdou ve střední Evropě.  Z vinic ho podle Prof. Krause vytlačilo právě Neuburské, kterému se ale následně stalo to samé, když se ve výsadbách začala rozšiřovat Müllerka. No a Veltlínské červené rané, to buď sežerou vosy nebo se vypije v burčáku či posléze jako Svatomartinské... 

Na těchto vínech je skvělé to, že jsou "neutrální" a hodí se k širokému spektru gastronomických specialit i aktivit (k vaření i konzumaci :) Vinaři se od nich ale odklání proto, že nízký zájem konzumentů nevyvažuje jejich zvýšená rizika na vinici. Všechny tři odrůdy totiž patří mezi náchylnější typy rostlin, takže hůře odolávají mrazům a plísním. 

Takže pokud společně nezaberem a nebudeme je kupovat a vinaře za ně speciálně chválit, tak se v budoucnu budeme koupat v Hibernalech, Solarisech a podobně divokých voňavkách ;)
Kolekce Ohrožených odrůd jen za 1149 Kč.

Podporu ohroženým odrůdám můžeme vyjádřit aktuálně jejich vykoupením. Já vždycky říkám, že Sylvánu je jako šafránu. Ve výsadbách se vyskytuje jen na 0,6 % z celkové plochy vinic. Volaříkův Sylván je sušší, prakticky nemá ani gram zbytkového cukru, takže tím začněte. Je krásně svěže grepový. Sylván z Mikrosvínu je zase broskvičkový, s tóny nezralého banánu a s lehce kořenitým závěrem. 

Volaříkovo Veltlínské červené rané patří aktuálně k mým nejoblíbenějším letním vínům. Nádherně zaplní pusu. V chuti najdete tóny šťavnatého žlutého ovoce a limetky, které jsou vyváženy příjemnou kyselinkou a mineralitou. Večerka od Zlomků a Vávrů je jednodušší, ideálně na pití přes den, pěkná a lehká.

Třetí dvojicí jsou moc pěkné slovácké Neuburky. Ten od Petra Mokruši je suchý, klasický, neutrální, s jemnou vůní letních jablíček a lehce mandlovou dochutí. BMVinařství letos vyrobilo polosladkou verzi se šťavnatými tóny žlutého melounu, pomela a ananasu, za kterou už mají 3 medaile.    

Žádné komentáře: