čtvrtek 25. srpna 2016

CABERNET SAUVIGNON - nejpěstovanější modrá odrůda

Čtěte: kaberne soviňon

Cabernet Sauvignon byl oblíbeným vínem na francouzském dvoře už v 18. století. Jeho popularita se i po dvou staletích drží značně vysoko, především díky nezaměnitelnému aroma černého rybízu, zelené papriky a cedrového dřeva. 

Cabernet Sauvignon spolu se Syrahem, Pinot Noirem a Merlotem patří mezi čtyři celosvětově nejoblíbenější (a nejprodávanější) červená vína. Naši zákazníci tento fakt potvrzují, protože u nás ve VÍNO-KLUBU je Cabernet Sauvignon nejprodávanější červenou odrůdou. Na dohled za ním se drží Rulandské modré. 

Nejpříznivější podmínky poskytuje Cabernetu Sauvignon oblast Médoc ve francouzském Bordeaux (spekuluje se dokonce o tom, že se v této oblasti pěstoval už od dob římské kolonizace). Oblast se táhne podél řeky Gironde až k Atlanskému moři. Štěrková půda kolem řeky dovoluje kořenům prorůstat do velké hloubky, díky tomu jsou zdejší vína plnější a tělnatější. Od 60. let raketově stoupala nejenom jeho popularita, ale i cena. Rozloha vinic se vyšplhala na 220 000 hektarů, díky čemuž je Cabernet Sauvignon sedmou nejpěstovanější odrůdou světa. Zdá se, jako by se pokoušel ostatní odrůdy vystrnadit, a nasadit si na hlavu korunu coby Král červených vín ;-)


Průřez našich nejlepších Cabernet Sauvignonů v kolekce Světové Cabernety za 1199 Kč.

Pokaždé stejný, ale vždy něčím obzvláštněný


Cabernet Sauvignon je velmi přizpůsobivá odrůda. Dokáže se adaptovat téměř po celém světě. Charakteristická linka černého rybízu, zelené papriky a cedrového dřeva zůstává, ale podnebí a půda dokážou Cabernetu dodat specifické vlastnosti. Např. v údolí Loiry, kde je podnebí chladnější, hrozny zcela nedozrávají, a rodí se tak štíhlejší vína s bylinkovým nádechem. Naopak v příliš teplých oblastech se v chuti objevuje marmeládové aroma. Cabernety z jižní Austrálie jsou charakteristické např. mentolem a hřebíčkem, ale především vyšším procentem alkoholu. 

Zrání v malých francouzských sudech typu barrique dodává vínům tóny čokolády, vanilky, karamelu nebo třeba kokosu. Každý milovník vína tak v Cabernetu objeví právě to své ONO. („Jo, to je ONO! To je TO víno, co mi chutná!“)

V roce 1997 zveřejnili dva kalifornští studenti studii, ve které prostřednictvím analýzy DNA stanovili, že Cabernet Sauvignon je pravděpodobně křížencem odrůd Sauvignon Blanc a Cabernet Franc. 

Cabernet Sauvignon má díky svým silnějším slupkám výraznější tříslovinky. Čím déle je mošt macerován na slupkách, tím déle se musí čekat na jeho harmonizaci v sudu. Čistý Cabernet Sauvignon je proto pro mnoho lidí komplikovaný na pití, proto se k němu často přimíchávají ovocnější odrůdy jako je Merlot (např. v Bordeaux), Malbec (např. v Argentině), Sangiovese (např. v Toskánsku) nebo Cabernet Franc a Carmenére (např. v Chile). Ty totiž dokáží Cabernet zakulatit a zmírnit jeho divokost. Cabernety mají potenciál k dlouhému zrání. Lahvují se po 1,5 - 2 letech a pít by se měly po 4 - 5 letech. Kvalitní a často i dražší Cabernety by vám měly ve sklepě vydržet i deset a více let. Pokud to ovšem vydržíte vy ;-)

Jak Cabernet Sauvignon ke svému jménu přišel


Název Cabernet Sauvignon se používá až od konce 19. století. Do té doby se Cabernetu říkalo Petite Vidure. Název Cabernet Sauvignon je tedy spojením jmen Cabernet Franc a Sauvignon Blanc, ze kterých byl Cabernet Sauvignon vyšlechtěn. Slovo cabernet se poprvé objevilo v literatuře až roku 1866. Pravděpodobně je odvozeno od latinského slova caput, což znamená: odrůda révy dávající černá vína. (Zralý Cabernet má mít temně granátovou barvu, někdy s modravými odlesky.) Jeho druhé jméno Sauvignon vzniklo z franzouského sauvage, což v překladu znamená divoký. 

Cabernet Sauvignon a jídlo


Cabernet Sauvignon se hodí hlavně k masitým jídlům. Výborně se doplňuje s jehněčím a krůtím masem, zvěřinou a kořenitými omáčkami. Rozhodně by se Cabernet, který má více jak 13 % alkoholu, neměl kombinovat s máslem a smetanou. Živočišný tuk dokáže víno vyvést z rovnováhy, a to bude poté chutnat připáleně.

K domácímu procvičování jsme vám připravili kolekci SVĚTOVÉ CABERNETY, ve které  ochutnáte reprezentativní zástupce všech světových vinařských oblastní. Tak neváhejte, objednejte a prochutnejte se až k úplnému znalci Cabernetů ;-)



Žádné komentáře: