čtvrtek 21. července 2016

Náš největší letošní objev z VOC Znojmo... Best of Vaněk

Jak dopadl náš tradiční výlet na VOC Znojmo?


Stalo se nám krásnou tradicí, že každý rok jezdíme ochutnat znojemská vína na Festival VOC Znojmo. Každým rokem máme sehranější (a větší :) tým mlsných jazýčků, z kterého srší nejenom zajímavé degustační poznámky, ale také různé degustační vychytávky. Letos jsme nejvíce ocenili Ivančiny rozlišovače na skeničky (viz foto). Ochutnáváme totiž zpravidla všechny vzorky a letos jich bylo opravdu hodně. 
Celkem 69 vín!

Všechna ochutnaná vína jsme si obodovali a nominovali 6 nejlepších do finálového rozstřelu, ve kterém jsme je naslepo ochutnali a obodovali znovu. 

Zajímavostí je, že se do finálové šestky dostala všechna tři Hortova prezentovaná vína, Veltlín dokonce z prvního místa. Hort tak potvrdil vyrovnanost a vysokou kvalitu svých vín. Ve finále ale nakonec zvítězil Vaňkův Sauvignon

Pro nás to bylo o to větší překvapení, protože jsme od loňska zaznamenali obrovský skok a posun kupředu, který se ve vrboveckém sklepě Honzy Vaňka udál, proto jsme ho jeli posléze navštívit a nezklamal nás. 

Vždy usměvavý rocker nám prozradil své hlavní tajemství a odlišnost od ostatních znojemských vinařů (a nejen znojemských). Všechna jeho vína se totiž před lahvováním musí prodýchat v dřevěných sudech. 
Rozlišovače na skleničky, aby se nám to nepletlo ;-)

Něco málo o vinařství 


Vinařství Jan Vaněk založil v roce 1995 otec Jan Vaněk. Nový vítr do plachet ale nabralo, když se na kapitánský můstek postavil syn Jan Vaněk (aby se to nepletlo ;-) Prvního důstojníka mu nyní ve sklepě dělá tchán p. Čaněk, což by z pohledu rytmiky jejich příjmení pomalu stálo i za přejmenování na Vaněk & Čaněk.

Honza Vaněk zpracovává hrozny jen ze svých vinic, která má na rozloze 4,5 hektarů. Odrůdová skladba je pro Znojemsko, které se vyznačuje vyšší aromatikou vín, typická, tedy Veltlín, Sauvignon a Rýňák, k tomu má i pěkně voňavý Tramín a populární Rulandy. 


Co najdete v kolekci Best of... Vaněk?

  • Krásně lehký, svěže limetkový Veltlín s jemně kořenitou dochutí bílého pepře.
  • Sauvignon - náš šampion - je ukázkově intenzivně broskvový, angreštový a černorybízový.
  • Rulanda Bílá je velmi elegantní, připomíná nám vůni teplého rýžového nákypu s rozinkami. A i přesto, že je suchá!
  • Rýňák je pravý (a silný) znojemský meruňkáč, i s peckou ;)
  • Rulanda šedá je šťavnatá líbivka s tóny zeleného ovoce (mirabelky, žlutomasé broskve, žlutého melounu)
  • Tramín je elegantní aromatická klasika s tóny čajové růže, liči a medu s pěkně šťavnatou kyselinkou. 


Co ještě můžete z VOC Znojmo ochutnat?

Přestože Vaněk a jeho vína byla pro nás tento rok nejlepší, nemohli jsme Vás ochudit ani o jeho silného konkurenta Horta. V kolekci Hort & Vaněk - VOC ochutnáte to nejlepší od obou vinařů. 
Sehraný tým mlsných jazýčků


Co najdete v kolekci Hort & Vaněk - VOC?

Kromě Vaňkova Sauvignonu Blanc a Ryzlinku rýnského, o kterých jsme Vám napsali výše, v kolekci najdete:
  • Veltlínské zelené s výraznou vůní čerstvého manga a pikantního zeleného pepře Vám připomene exotickou dovolenou u moře. 
  • Výrazné vůně meruňky a pomerančové kůry se dočkáte v Ryzlinku.
  • V chuti Sauvignonu 2015 je výraz černého rybízu, který bude zráním pokračovat do kompotového angreštu. 
  • Oproti tomu Sauvignon 2014 si stále udrží černorybízovou vůni s broskvovým nádechem.

Žádné komentáře: