sobota 9. dubna 2016

MARSELAN - náhodou objevený, zapomenutý i opěvovaný!


Na našich stránkách koupíte tento jedinečný Marselan za 199 Kč.
Tento kříženec Grenache a Cabernetu Sauvignon spatřil světlo světa vlastně úplnou náhodou na zemědělském institutu (INRA) poblíž francouzského města Marseillan - podle kterého dostal i své jméno. V roce 1961 ho tam vypěstoval ampelograf Paul Truel. Samotné křížení sice bylo promyšlené a provádělo se v rámci projektu s cílem vyšlechtit hodně plodící odrůdu s velkými kuličkami. Jelikož ale Marselan plodí málo a s malými kuličkami, skončil v šuplíku a to až do té doby, než se jihofrancouzští vinaři začali přeorientávat na kvalitu. 

První jednoodrůdové víno bylo z Marselanu vyrobeno až v roce 2002! Do jeho charakteristiky se promítly oba rodiče. Po Cabernetu zdědil plnost a finesu. Po Grenache zase hlubokou barvu a hustou ovocnou chuť. Má jemné ale patrné tříslovinky, takže není marmeládovitý a má dobrý potenciál ke zrání. 

Marselan se zrodil ve Francii, kde zabírá v současné době plochu 1356 hektarů, ale stejně dobře se usídlil i v Novém světě nebo dokonce i v Číně, obzvláště v provincii zvané Che-pej. Nesmíme opomenout ani severní část Španělska zvanou Katalánsko. 

Ročník 2013, který si v Languedocu budou pamatovat jako ročník s rekordním počtem slunečných dnů (bylo jich 320), dal vzniknout Marselanu, kterému říkáme fialkový a který se u nás probojoval na 2. místo nejlépe hodnocených červených vín (celkově byl na 9. místě). Bohužel je už vyprodaný. 

Ročník 2013 ale nahrazuje ročník 2014!


Ročník 2014 měl horký konec léta, proto jsou vína silnější. Marselan 2014 má 14 % alkoholu místo běžných 13,5 %, ale protože je mnohem koncentrovanější, v chuti ten vyšší alkohol vůbec nepoznáte. Taky je mnohem šťavnatější a ovocnější. Místo fialek v něm hledejte plody černého bobulovitého ovoce. My jsme našli černý jeřáb a borůvky ;-) 

Jak na servírování? 

Protože se prakticky jedná o mladé víno, dejte mu po otevření 15 - 20 min času na rozdýchání. Čím víc, tím líp. Nejlepší však bude ve třetím roce svého života, tj. v roce 2017, ale díky svému potenciálu vydrží až do konce roku 2018. Marsalan je ideální na přežití aprílových teplotních výkyvů. Při nízkých teplotách si pro dobrou náladu nebude muset chodit na solárko, protože Vás ve skleničce zahřeje svým zkapalněným jihofrancouzských sluncem. Při vyšších teplotách bude ideálním vínem ke grilovanému masu. Pro tento případ ho lehce vychlaďte, doporučujeme na 14-16°C.

Co je to ampelografie?

Ampelografie je nauka, která se zabývá odrůdami révy vinné. Zkoumá tvar, barvu, velikost a znaky hroznů jednotlivých odrůd. Ampelograf zkoumá i velikost semen a tvar listu nebo odolnost vůči chorobám a výnosnost. 

!POZOR, POZOR!

Zbývá už jen jeden den, kdy můžete toto jedinečné jihofrancouzské Slunce zakoupit na našem Vínomatu za zvýhodněnou cenu 169 Kč. 
               

Žádné komentáře: