neděle 10. dubna 2016

MALBEC - nejlepší je argentinský

HISTORIE MALBECU


Malbec pochází z Francie a proslavil se zejména tím, že patří mezi 6 základních odrůd z Bordeaux. Jeho sláva zde po roce 1956 opadla, protože více jak 75% vinic s odrůdou Malbec nepřežilo kruté mrazy a tyto nebyly nikdy nahrazeny. Jeho hvězda se ukázala a zazářila ve vínech z Argentiny, kde si z této odrůdy postupně vypěstovali odrůdu národní. Proto jsou to právě Argentinci, kteří svátek Malbecu organizují.


Podívejte se SEM na pět dobrých důvodů proč pít Malbec.

HISTORIE ARGENTINSKÉHO MALBECU


V roce 1852 najal Domingo Faustino Sarmiento, který byl klíčovou osobou na argentinské politické scéně, prominentního francouzského agronoma Michela Aimé Pougeta, aby se podíval na možnosti rozvoje argentinského vinařství. Pouget své zkoumání zahájil v Mendoze, kde vytvořil nové univerzitní programy zaměřené na vinařství. Pouget do Argentiny přivezl odrůdy jako jsou: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir a Malbec. Na základě jeho studií na vládu v onen slavný den (17. dubna 1853) putuje návrh pana Sarmienta, aby se na oblast vinařství Argentina zaměřila, aby se soustředila na kvalitu a více odrůd. A tak se stalo...
Všechny Malbecy, které máme v portfoliu, naleznete ZDE.

Zatímco v Evropě řádila phylloxera a vinice hynuly, v Argentině nastal rozkvět vinařství v čele s odrůdou Malbec, které vyhovovalo silné slunce a drsná krajina argentinských svahů. Dařilo se jí zde lépe, než v její původní domovině. Po phylloxerové pohromě přišel na Francii mráz a zpustošil to, co ještě z Malbecu zbylo. Argentina se tak stala hlavní zemí Malbecu.

V roce 1977 byl poprvé v Argentině vyroben Malbec, který zrál v dubových sudech, čímž se zrodila světová ikona Malbecu. Když v roce 1980 zasáhla Argentinu ekonomická krize, setmělo se i nad osudem Malbecu. Většina keřů byla vyklučena, aby ustoupila nenáročným odrůdám, ze kterých se dělalo sudové víno se zaměřením na kvantitu. Na konci 20. století si ale Argentinci uvědomili, že se musí zaměřit na prémiová vína určená pro export a opět se vrátili ke své zapomenuté hvězdě - Malbecu, který je zde nyní nejpěstovanější odrůdou. Pěstuje se zde na vinicích o rozloze 190 000 hektarů. (Ve Francii, která je druhým největším pěstitelem Malbecu, se pěstuje pouze na 32 500 hektarech) Od té doby si své místo získává i na světové scéně.
Malbecu v Argentině vyhovují vyšší nadmořské polohy vinic, od 750 až do rekordních 3000 m.n.m. Nejběžněji se pěstuje ve výškách kolem 1000 m.n.m., protože je zde nejintenzivnější sluneční záření, ale také vyšší teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, před kterým se hrozny chrání silnější slupkou, ve které vznikají vyšší kyselinky a aroma. 
V roce 1993 o něm britský novinář Harold Hechor napsal, že je "Orgasmic". Je to krásný dvojsmysl, který v sobě ukrývá fakt, že se vína pěstují s dodržováním zásad organického zemědělství, a druhým smyslem je to, že si ho okamžitě zamilujete.
Tahle krásná sestavička Malbeců provázela náš Malbec day/night minulý rok. Jsme zvědaví, jak se nám Malbec day vydaří letos. Můžete to zjistit společně s námi 14.4. v Benediktské 3! ;-)

VÍNA Z ODRŮDY MALBEC


Charakteristika této odrůdy Vám přesně prozradí, proč ji budete milovat. Víno má tmavší barvu, inkoustově červenofialovou. Ve vůni poznáte červené ovoce a fialky. V chuti vás budou bavit tóny krásně vyzrálého ovoce zejména višní. Struktura vína je středně plná se sametovými třísly, takže se velmi lehce pije, i když to není lehké (řídké) víno. Další příchutě, ať už čokolády, kávy, kouře nebo vanilky se do chutě vína dostanou zráním v barikových sudech.


SVĚTOVÝ MALBEC


Číst o Malbecu aniž byste ho ochutnávali je skoro hřích! ;-) Proto jsme pro vás připravili  kolekci Světový Malbec, kde ochutnáte Argetinské Malbecy z pěti vinařství. Vína v kolekci jsou seřazena v následujícím degustačním pořadí:

  • Doňa Paula - LOS CARDOS 2015 - veleoblíbený lehčí a ovocnější Malbec v novém ročníku 2015. Díky tomu, že se v Argentině sbírá na přelomu března a dubna, můžete už teď ochutnávat nový ročník červeného ;-)
     
  • ReNacer - PUNTO FINAL 2014 - černá etiketa opět v nabídce, v novém ročníku. Víno je mícháno z hroznů z 50 letých vinic ze tří poloh: 750 m.n.m., 980 m.n.m. (zde se nachází i první argentinské DOC - Luján de Cuyo) a 1100 m.n.m.
     
  • Tamarí - RESERVA 2013 - ve které najdete borůvky, třešně, bylinky a čokoládu. Název mladého vinařství - Tamarí - vychází z domorodého nářečí a znamená "dělat věci s láskou a vášní". To sedí ;-)
     
  • Baudron - OAK 2013 - tento Malbec, jak název napovídá, už zrál v dubovém sudu. Švestkovo třešňovou chuť má přikrášlenou čokoládovými a jemně pikantními vanilkovými tóny.
     
  • Escorihuela Gascon - řada 1884 - novinka!!! Tento Malbec maceruje při teplotě 25°C celých 30 dní. Pak ještě zraje 8 měsíců ve francouzských a amerických dubových sudech.
     
  • Doňa Paula - ESTATE 2013 - je každoročně perlou naší degustace MALBEC NIGHT. Tento Malbec naopak maceruje při nízkých teplotách a zraje výhradně ve francouzských dubových sudech po dobu 10 měsíců.    




Žádné komentáře: