středa 6. dubna 2016

BEST OF MOKRUŠA POTVRZUJE: NOVÝ ROČNÍK, SKVĚLÝ ROČNÍK!

Začátkem března jsme navštívili vinaře Petra Mokrušu z Mutěnic a společně s ochutnávkou nových vín jsme měli i šanci ho důkladně vyzpovídat. 

69 na Petrových vínech značí rok 1969, kdy se Petr narodil.
Petr Mokruša, narozený a odkojený v Mutěnicích, nabyl své vědomosti studiem na Střední vinařské škole Mendelovy univerzity v Lednici na Moravě. Velmi dobré zkušenosti získal v Rakousku i Německu. V roce 2007 založil své vlastní vinařství, které leží přímo v srdce Mutěnických vinných sklepů, kterým se říká "Búdy". Vinařství je zaměřené především na výrobu menších partií vín. Ale co jim chybí do počtu lahví dohánějí na kvalitě. Každoročně vína sbírají ocenění na přehlídkách po celé Čr. Pro Petra je největší úspěch, že v roce 2009 si jeho vína vybrala komise evropských someliérů a podávala je v Bruselu při předsednictví Česka v Radě Evropské unie. 

Jeho vlajkovou odrůdou je Rulanda šedá, která pochází z vynikající, svažité a jižně orientované staré vinice z viniční trati Mutěnská hora. Rulanda šedá už byla třikrát vybrána do kolekce 100 nejlepších vín SALONU VÍN ČR (Salon 2012 = RŠ 2010, Salon 2013 = RŠ 2011, Salon 2016 = RŠ 2014). V ročníku 2015 nám ale chutná ze všech nejvíc, tak uvidíme, co na to Salon 2017 ;-) V chuti je mnohem nabušenější, až kousací, a voní jako šťavnatá anglická pomerančová marmeláda.

Dalším vínem, které jsme vybrali do Mokrušovy BEST OF kolekce ročníku 2015, je skvělý, suchý a odrůdově vysoce reprezentativní Sauvignon, ve kterém najdete učebnicové tóny angreštu, bílé broskve i svěže zelené tóny lístečků černého rybízu. Aby ne, Petr ho totiž nechal macerovat na slupkách celých 22 hodin!

Osobním favoritem Petra Mokruši je Ryzlink rýnský, který prý měl nádherně zralé žluto-růžové hrozny. Je to krásně šťavnatý meruňkáč, který působí sladce, ale přitom je úplně suchý. Víno má, podle Hortova chuťového ekvilibria, téměř dokonalé analytické hodnoty: 7,6 g zbytkového cukru na 7,7 g kyselin.
To nejlepší z ročníku 2015 koupíte za 1299 Kč. 

V naší výběrové kolekci se nachází i ryzlinková odvozenina (kříženec) - stále oblíbenější a příjemně aromatická odrůda Hibernal. V tomto víně Vás budou provázet tóny broskve, které Vám zaplní celou pusu, aniž by ji slepily. V dochuti je víno jemně kořenité a fakt moc pěkné.
Mezi vybraná vína ročníku 2015 jsme zařadili i růžový Merlot. Má výraznou, sytě malinovou barvu a plnou ovocnou chuť, která působí sladce ovocně, i když jde o zcela suché víno. Skvěle se pije jen tak, ale se vzrůstajícími teplotami se bude skvěle hodit do rosé drinků např. s mraženými malinami, mátou a ledovou tříští. Bude určitě jedním z letošních růžových favoritů. 



Jen málokterá Pálava je ta pravá. Ta, která dokonale uspokojí Vaše chutě. Mokrušova polosladká, ale díky kyselince ne až tak moc, výběrová Pálava s příjemnými mandarinkovými tóny a lehce pikantní dochutí, Vaše chutě dokonale zkrotí ;-).

Žádné komentáře: