čtvrtek 10. března 2016

Představujeme Vám... VINAŘSTVÍ FUČÍK Z MIKULOVA


Vinařství Fučík je sice malé a mladé, ale jejich vína mají velký potenciál. Ve svém prvním roce vyrobili pouze 6 vín, ale s jedním z nich se hned dostali do Salonu vín mezi 100 nejlepších vín ČR! 




Usměvavý sympaťák Petr Fučík


Vinařství založil Petr Fučík a navazuje tím na rodinnou tradice, která sahá až do 19. století. (Veronika chodila s Petrem Fučíkem na gymnázium, jen o pár tříd níž ;-). Sympatické je i krédo vinařství a to, že budou vyrábět vína jenom z hroznů, které jim vyrostly kolem komínu, tedy v katastru města Mikulov, aby se vinařství mohlo nazývat pravým mikulovským vinařstvím. 


Stejně jako šéfkuchař pro restauraci je klíčovou osobou vinařství jeho sklepmistr. Petr Fučík si na tento post vybral zkušeného Pavla Svobodu, pod jehož rukama vzniklo nemálo úspěšných vín. První vlaštovkou z jejich prvního ročníku bylo zařazení Ryzlinku rýnského mezi TOP 100 domácích vín do Salonu vín ČR. I proto je už skoro vyprodaný...
Sklepmistr Pavel Svoboda ví, jak se dělají ta správná vína!




Do představovací kolekce BEST OF... FUČÍK jsme vybrali všech šest vín, která ve svém prvním ročníku vinařství vyprodukovalo. Naprostou mikulovskou klasikou je velmi suchý a velmi minerální Vlašák (Ryzlink vlašský), který je Fučíkovým nejoblíbenějším vínem. Porovnat ho můžete s jejich druhým Vlašákem, který zrál na kvasnicích ve velkém dubovém sudu. Díky tomu je to víno na delší trať. Daří se jim i s odrůdami z burgundské rodiny, Rulanda šedá i Chardonnay jsou šťavnatě ovocné, s výraznou kyselinkou a dlouhou minerální dochutí.



Pečlivě posloucháme...

V pondělí 7.3. jsme se i my z Víno-klubu jeli podívat na Fučíkovo vinařství a měli jsme možnost prochutnat si vína z ročníku 2015. Už se nemůžeme dočkat, až půjdou do lahve. Kluci na svá vína nespěchají, takže si budeme muset ještě pár měsíců počkat. Myslím, že o vinařství Fučík v budoucnu ještě hodně uslyšíme. Petr s ním má velké plány - viz fotky z okolí vinařství, současného staveniště.



Vinařství bude ještě krásnější, až budou veškeré úpravy dokončené.


Výhled na Svatý kopeček stojí za to!





Best of... Fučík za 1099 Kč. 


Přijďte na Fučíka k nám do Benediktské 3, dá Vám ho koštnout naše usměvavá Nikča.

Žádné komentáře: