středa 30. března 2016

JIRKA HORT představuje svá ROSÉ 2015

Jaro je tu a Hortovy růžovky taky!

Ročník 2015 byl v ČR ročníkem červených vín, a tak se opět ukáže, kdo je na růžové specialista a kdo je dělá jen jako vedlejší produkt při výrobě červených vín. Hrozny modrých odrůd totiž na vinici velmi rychle přezrávaly, ztrácely kyselinu a získávaly barvivo. V extrémním případě tak růžovým vínům hrozilo, že budou přeslazená, tmavá, bez kyseliny a s vysokým alkoholem.

Jirka je Rosé-machr, takže sbíral brzo, rychle lisoval celé hrozny nebo kuličky, a při vyšší barevnosti zastavoval lisování i za cenu extrémně nízké výlisnosti. Výsledek je vidět, teda hlavně cítit, v lahvích, které jsou uzavřeny skleněnými špunty, tzv. vino-loky, z Jablonce. Díky nim je v lahvi i málo síry coby povoleného konzervantu (asi tak 5 - 6x míň).

Jak se správně otevírá skleněný uzávěr vino-lok se dozvíte na tomto videu:



V naší v kolekci máte vína seřazena v degustačním pořadí, avšak v sezóně mají jiný doporučený čas konzumace. Podívejme se na ně detailněji:

FRANCESKA ROSÉ
- je třešňová až křupe. Je to nejsušší rosé, ideálně do horkého léta. Bohužel, je jí letos nejmíň. Pokud budete mít to štěstí a stihnete ji koupit, nevypijte si ji hned, ale vydržte až do léta!



PINOT NOIR ROSÉ
- poprvé v historii ho Jirka Hort uvádí na jaře. Vždycky s ním šel na trh v daném ročníku až na podzim. Nyní ale není na co čekat. Pokud to zvládnete Vy, vydrží Vám až na 3 sezóny. Je vyroben někde na hranici mezi klaretem a růžovým vínem, proto má nejsvětlejší barvu ze všech. Je jahůdkově šťavnatý, elegantní, čistý a burgundsky jemný. Je to náš favorit a Jirka ho miluje!




MERLOT ROSÉ - LAMPELBERG
- malinová bazénovka. Maliny má v barvě, vůni i chuti. Nebojte se tohle víno ředit. Když máte super suroviny, můžete si vyrobit i super střik. 1:1 s vodou a mraženými malinami!




MERLOT ROSÉ - VÝSLUNÍ
- toto víno si zapamatujete jako ČČ - černorybízové na červenec! Ve vůni je zatím uzavřený, v ústech ale objevíte jeho sílu a koncentraci. Podle vinaře bude mít nejzajímavější vývoj v lahvi, který mu opět prorokuje až na 3 sezóny. O prázdninách ho pijte k černorybízovému sorbetu.



ZWEIGELTREBE ROSÉ
- má typickou chuť jahodového krému. Jeho nádhernou lososovou barvu Jirka Hort zajistil při nejnižší výlisnosti. Má nejnižší objem alkoholu, tradičně nejvyšší obsah cukru, ale působí krásně svěže. Další skvělý adept na letní rosé drinky, tentokrát doporučujeme čerstvé jahody, mátu a ledovou tříšť.   




DÁREK PRO BÁSNÍKY!
P. S. Kdo nám do vzkazu zákazníka napíše nejhezčí básničku na téma jaro, rosé, Radek svátek, získá úžasný růžový someliérský otvírák od Jirky Horta ;-)

Básně jsou napsány a hlasovat můžete zde. Cenu získá nejlepší autor i jeden vylosovaný hlasující.

Žádné komentáře: