úterý 15. března 2016

Jaká vína se hodí k tradičním velikonočním pokrmům?

  • Zelený čtvrtek - zelené pokrmy se zeleným Veltlínem
    Na zelený čtvrtek se nejí maso, ale jen zeleninové polévky nebo zelené pokrmy (špenát, hrášek, bylinky). Ten, kdo jí na Zelený čtvrtek zelené pokrmy, bude celý rok zdráv. Na zdraví se ale musí i připíjet! Jak jinak než ikonickým Veltlínem zeleným z rakouského Wachau. Je suchý, svěže bylinkový, minerální a lehce kořenitý.
     
Na zelený čtvrtek si můžete dát zelenou Zelenou z blatenského lihovaru, která je vyrobena z kvalitního vinného destilátu a přírodního extraktu máty peprné. Neobsahuje žádné přidané chemické látky nebo barviva a má dokonce méně cukru než její konkurentky v dané kategorii. Žvýkačkové, svěží aroma a šťavnatá chuť máty tvoří dohromady lahodnou kombinaci pouze s 20 % alkoholu. Můžete ji popíjet jako aperitiv, digestiv nebo jen tak na chuť ;-).
Mátový likér v litrové lahvi s originální retro etiketou si vychutnáte za 255 Kč.
  • Bílá sobota - beránek, mazanec a nádivka
    Na bílou sobotu se pečou beránci a mazance. K těm jsme vybrali elegantní bílé víno s nižší kyselinkou z jižní Francie. Je vyrobeno z tradičních odrůd Marsanne a Roussanne, které spojuje rustikálnější projev. K mazanci je to prostě mazec!

    V každé rodině určitě existuje unikátní recept na Velikonoční nádivku. Nikdy v ní ale nesmí chybět čerstvé bylinky a mladé kopřivy. K těm rozhodně doporučujeme náš aktuálně nejoblíbenější kopřivový Sauvignon z Nového Zélandu, který je etalonem této odrůdy.
     
    Hody, hody, doprovody, dejte víno místo vody! 
  • Velikonoční neděle - vajíčka a mladé maso
    Vajíčková snídaně je u mnoha lidí velmi častá a oblíbená. Někteří si ji ovšem nechávají pouze na sváteční dny. K tomu se Velikonoční neděle výrobně hodí. Dopřejte si je jen tak "na vojáky" s chlebem, máslem a solí. Rafinovanější variantou je vajíčková pomazánka s avokádem. Ke sváteční vajíčkové snídani je nejlepší podávat suchý sekt, jako např. Louis Perdrier brut. Takový den pak okamžitě dostane jiný rozměr, co do výšky i šířky ;-)

    Jako slavnostní hlavní chod se dělá jehněčí, kůzlečí nebo telecí. Ideálními přílohami jsou mrkvová, celerová nebo hrášková pyré, mladé brambůrky nebo glazírovaná mrkvička. Jak jsme si už několik let po sobě vyzkoušeli, k mladým masům se lépe hodí suchý minerální Ryzlink vlašský, než červené víno, které byste asi jinak předpokládali.
     
  • Velikonoční pondělí - koledníci a beránek
    Poslední víno v kolekci je vybráno tak, aby si ženy bezpečně (!) užily celodopolední popíjení při čekání na koledníky a taky trošku jako bolestné. Německý Ryzlink v modré lahvi nejen skvěle vypadá, ale i chutná. A k tomu jen 9,5 % alkoholu. Hodit se bude i k velikonočnímu beránku nebo jako vzpruha pro unavené koledníky.

Kolekce Velikonoce v krabici je sestavena tak, abyste si nemuseli dělat hlavu s tím, čím pohostíte koledníky nebo hosty, kteří k Vám o Velikonoce zavítají. Koupíte ji jen za 1299 Kč, místo běžných 1360 Kč. 

Žádné komentáře: