středa 10. února 2016

VÍNO - KEŠKY

Ať už jste příznivci geocachingu, dlouhých procházek, intelektuální zábavy anebo jste na Silvestra vypili zásoby vína na celý rok, nenechte si ujít naše Víno-kešky! (Pro příznivce anglických pojmů: wine-caching) V čem to spočívá? Princip je úplně stejný jako je tomu u geocachingu. Jednou za čas Vám někde v České Republice schováme lahev vína  a souřadnice jeho “schovky” zveřejníme na našem facebooku: www.facebook.com/vinoklub. Váš úkol je prostý: sbalit si baťůžek, popadnout rodinu a vyrazit na výlet, ze kterého se budete vracet o lahev těžší! ;-)

 Snažíme se vybírat zajímavá místa po celé ČR, aby to putování za lahví stálo za to! Jenže pozor, čas hraje proti Vám, stejně jako 4 187 dalších lidí, kteří mají lajknutou naši facebookovou stránku. Proto vám doporučujeme náš Facebook bedlivě sledovat. (Jestli chcete vědět, jak si zapnout upozornění na naše facebookové novinky, klikněte ZDE.) Pokud opravdu budete šťastným lovcem Víno-kešky, nezapomeňte nám to dát vědět, opětovně na náš Facebook, a to nejlépe i s dokumentační fotkou.

I takhle mohou vypadat pečlivě schované lahve.


Copak se skrývá pod sněhem?
K dnešnímu dni už máme tři šťastné lovce Víno-kešek. Níže Vám přidáváme menší report:
  • První Víno-keška byla schovaná hned ráno po Silvestru. Zjevně zafungovalo staré dobré novoroční předsevzetí – zhubnout, které vyhnalo Radka z Víno-klubu s rodinou na procházku mrazivou krajinou. Teploměr se pohyboval někde kolem -2° C a na oslavu Nového roku nám dokonce napadl sníh! Radek schoval lahev na Žraločí zuby.  Žraločí zuby patří mezi přírodní památku nacházející se ve Vrapickém lese, asi 10 km od Kladna. Od roku 1995 zde paleontologové nachází pozůstatky z druhohor v podobě zubů, obratlů a koprolitů od nejméně dvanácti druhů žraloků a dalších mořských zvířat jakými jsou hvězdice, dírkonoši, mlži a mořské houby. Keška nebyla schovaná ani celý den. Dojely si pro ni 3 generace nadšených lovců.
Pro (vyprodanou) tekutou radost si dojely 3 generace lovců!

  • Další Víno-keška byla schována o den později. Zasloužili jste se o to i vy, kteří jste nás nadšenými ohlasy povzbudili ke schování další lahve. Tentokrát lahev schovala Veronika z Víno-klubu na druhé straně republiky, 200 km od Prahy. Ti vnímavější z Vás už ví, že to bylo v Mikulově, ve městě s dlouholetou vinařskou tradicí. Historické jádro Mikulova se pyšní statusem městské památkové rezervace. V létě se můžete vypravit na putování po Pálavské krajině a vinicích, v zimě můžete navštívit Obří sud, který se nachází ve sklepení Mikulovského zámku a patří k jednomu z největších sudů v Evropě! Měření uskutečněné v roce 2000 prokázalo, že se do něj vejde až 1014 ha!  Můžete si také projít tajemnou židovskou část města – židovský hřbitov a synagogu. Mikulov je městem vinařů a vínomilů, o to více nás překvapilo, že keška na svého objevitele trpělivě čekala celých 26 hodin.

Trvalo to skoro 26 hodin, ale nakonec se lahev vychlazená na -6° C přeci jenom našla!

  • Třetí víno-kešku schovala Karolína z Víno-klubu v sobotu 9.1. v Pardubicích v parku Na Špici u řeky Labe. Park dokonale splňuje podmínky pro příznivce kratších, ale i delší procházek. Pardubice jsou známé nejenom svým perníkem, ale také pivem nebo Velkou pardubickou. Cyklisté se mohou prohnat až po 100 kilometrech značených cyklistických trasách a milovníci památek si přijdou na své v podobě Kunětické hory, Pardubické radnice nebo historického jádra, kde na vás dýchne atmosféra starých časů. Prostě město pro každého. Není se tedy čemu divit, že třetí Víno-keška byla nalezena již 21 minut po zveřejnění jejích souřadnic na našem Facebooku ;-).
K vystopování našeho Klub-Vína došlo neuvěřitelných 21 minut po zveřejnění na Facebooku.


Takto vypadají souřadnice, které zveřejníme na Facebooku.


Tip pro vás: Pokud váš chytrý telefon disponuje systémem android, můžete se do něj stáhnout aplikaci nazvanou Mapa Souřadnice. Po jejím rozkliknutí stačí jen doplnit souřadnice, které znáte z našeho Facebooku a během několika vteřin se dozvíte, kde se naše Víno-keška schovává.


Ti z vás, kteří raději zůstávají u starých dobrých Google map, by si měli nastudovat TUTO stránku (Nejvíce se nám osvědčil postup číslo 2).


Hodně síly, rychlosti a správných souřadnic při hledání vám přeje Víno-klub.


Takhle vypadaly komentáře pod fotkou  souřadnic úplně první Víno-kešky. Máme nesmírnou radost, že Vás naše Víno-kešky zaujaly a buďte ve střehu, protože kdykoli můžeme schovat další!

Všechny hledače vyzýváme, aby bezprostředně po nálezu Víno-kešky ( a ještě před otevřením lahve ;-) přidali na náš Facebook fotku svého úlovku!



Žádné komentáře: