úterý 8. prosince 2015

VÁNOCE V KRABICI aneb vyladěná kolekce vín k tradičnímu vánočnímu menu

Vánoční krabice Víno-klubu

Kombinace vína a jídla je nesmírně důležitá, obzvláště na štědrovečerním stole, kdy dolaďuje celkovou poklidnou a sváteční atmosféru. Vánoční kolekce se hodí do každé domácnosti (po všechny roky je u nás ve Víno-klubu nejžádanější a nejprodávanější kolekcí). Doporučené kombinace vín a pokrmů máme prověřené poctivou devítiletou degustátorskou praxí. K Vánoční kolekci přibalujeme i list s doporučeným menu a pořadím konzumace, takže tato kolekce může být i vhodným dárkem pro někoho, kdo nás nečte nebo nemá internet.



Ale teď už k samotné kolekci:


VÍNA NA VÁNOČNÍ TABULI - Štědrý den 24.12

Dle tradice se na Štědrý den drží půst. Záleží pak na krajových zvycích, zda se jedná o půst absolutní nebo zda se jen vynechává maso. Vrcholem dne je však ve všech krajích shodně Štědrovečerní večeře, která se vzhledem k půstu podává dříve než obvykle. Jelikož je tento den narušena pravidelnost v přijímaní stravy, je dobré žaludek na večeři připravit vhodným aperitivem, který Vám navíc zvedne náladu na maximum :-)

APERITIV

Jako slavnostní aperitiv jsme letos vybrali ukázkové Prosecco, které je celosvětově dokonce oblíbenější než šampaňské! Má světle slámově žlutou barvu. Voní jako bílé květy pomeranče a akácie. Chuť má příjemně minerální, jemně ovocnou a na patře trošku citrusovou. Má velmi pěkné, drobné a sametově jemné perlení.

Prosecco je vždy zárukou skvělé atmosféry a nezáleží na tom, zda jej budete podávat už ke snídani (ideálně k vajíčkům s parmazánem do skla) nebo jako přípitek před slavnostní večeří. Každopádně si ho vychutnejte pěkně vychlazené v kruhu svých nejbližších.



K VEČEŘI: Víno ke smaženému kaprovi - pěkně vyzrálá Burgunda

K rybám se obvykle doporučují bílá vína. Záleží na způsobu jejich úpravy, ale pokud se u vás ke štědrovečerní večeři tradičně podává smažený kapr s bramborovým salátem, doporučujeme jej kombinovat s dobře vyzrálou a plnou burgundou. Letos to u nás vyhrálo nádherně plné Rulandské bílé z vinařství Mikrosvín s vyšším obsahem alkoholu, která je v plné a šťavnaté chuti nádherně zakomponován. Díky tomu bude adekvátním partnerem tučnější ryby v trojobalu (a ne nutně to musí být právě kapr. Nebojte se Rulandu zkombinovat s lososem nebo řízkem).
Vánoční kolekce za 1699 Kč.


NA CHUŤ: Víno k dezertům - ledové

Dezerty se obvykle konzumují až po rozbalení dárků, nicméně i v tento okamžik můžeme své smysly dále hýčkat, pokud i k dezertům zvolíme správné víno. Nejvhodnější je víno přírodně sladké. Zde se naskýtá možnost volby mezi slámovým a ledovým. My jsme za vás vybrali LEDOVÉ víno z odrůdy Rulandské modré z vinařství Krist. Ledovka z modré odrůdy se jen tak nevidí, protože musí být fakt dobrý ročník, aby hrozny vydržely v dobrém zdravotním stavu na keři až do kýženého zmrznutí. Ročník 2007 byl teplý a slunečný, tak se to přesně povedlo. Ve skleničce ale nečekejte červené víno, protože zmrzlé hrozny se ihned lisují, takže se do výsledného vzácného moku nedostane téměř žádné barvivo z jejich slupek, protože nekvasí se slupkami.


V tomto ledovém víně je "jen" 92 g zbytkového cukru, ale protože má odrůda Rulandské modré obecně méně kyselin, je to pro harmonii chuti optimální. Víno je už krásně naleželé, barva je medově zlatá, vůně je překvapivě svěží s tóny eukalyptu a mochyně jedlé (physalisu), v chuti má tóny medu, kandovaných citrusů a oříšků, takže vám bude k vánočním dezertům krásně ladit.
Těchto vzácných vín není nikdy dost. My vás ale můžeme potěšit tím, že si ho budete moct vychutnat ve dvojnásobně větším množství, než je běžné. Dostanete ho v lahvi o objemu 0,375 L a tak s ním budete moct podělit širší rodinu ;-)

PŮLNOČNÍ VEČEŘE: Víno k půlnočním jednohubkám - svěží Ryzlink

Pro pokračování jsem zvolili úžasný Ryzlink rýnský z Mělníka pozdní sběr 2014, který jsme dávali slepě koštovat náhodně přítomným zákazníkům a všichni ho tipovali na Ryzlink z Mosely. Je to  skvělé víno od skvělého vinaře Vojty Kušiny. Těšte se na víno s tóny nezralých meruněk a typickými nahořklými tóny slupky bílé broskve danými opukovým podložím mělnických vinohradů. Toto víno jsme poctivě vybírali u Vojty Kušiny ve sklepě, kde jsme prochutnali přes 19 vzorků.


...Štědrým dnem však vánoční oslavy nekončí!


VÍNO NA HOD BOŽÍ - 25.12

APERITIV II - Dezertní portské - Graham's Tawny

Jako druhý slavnostní aperitiv Vánočních hodů jsme do této kolekce vybrali červené portské typu Tawny. Po zákuscích, které se konzumují v průběhu celého dopoledne a jako příprava na konzumaci červeného masa (k obědu), je více než ideální. A všem moc chutná! Díky vyššímu obsahu alkoholu (20 %) dostanou všichni hosté okamžitě dobrou náladu. A vo tom to je!


Portské nemusíte vypít najednou, pod korkem vydrží dlouho (když to vydržíte Vy :-) Takže si ho budete moci užívat po celé svátky a hostit po "šťopičce" všechny příbuzné, kteří vás o Vánocích navštíví.

Oběd II - elegantní červené k červenému masu

Ať už jste na Boží Hod navyklí na svíčkovou nebo kachnu, budete ji potřebovat zapít elegantním a přitom silným červeným vínem. Poslední místo ve vánoční krabici jsme měli vybrané jako první, protože jsme si u Jirky Horta speciálně pro tuto příležitost namíchali své vlastní víno. Cuvée 366, jak mu říkáme, je namícháno z červených vín z jedné z nejlepších apelací Languedocu - z Corbiéres. Převažuje v něm Merlot, pak Syrah, doplněný Grenache a špetkou Marselanu, který miluju. S výsledkem v lahvi jsme moc spokojení. Víno je elegantní, ovocné, s tóny drobných lesních černých plodů. Má zralé (já jim říkám teplé) třísloviny a špetičku kořenitosti v závěru. Je krásně pitelné, má jen 13,5 % alkoholu, 0,5 g zbytkového cukru a 4,9 g/l kyselin, takže vám nebude dráždit žaludek.
Vánoce v bedýnce za 1999 Kč. 
V limitované edici KLUB-VÍNO ho bylo vyrobeno 1501 lahví. Každá lahev má číslovaný korek, jeho číslo si ale přečtete až po jejím otevření. Jestli najdete č. 1, dejte nám vědět ;-)


NÉSEÉM VÁÁM NÓVINKUÚ!!

Naši tradiční červenou vánoční krabici zřejmě všichni už znáte, k letošním Vánocům jsme pro vás přichystali ale i něco zdaleka nového: VÁNOCE V BEDÝNCE aneb Vánoční kolekce v elegantní dřevěné krabici.


Žádné komentáře: