pondělí 14. prosince 2015

Recept na nejlepší (Jirkův) svařák

Svařák a skořice = žádná zimnice ;-)

Správně připravený svařák navodí vánoční atmosféru stejně dobře jako pečení cukroví nebo nakupování dárků. Svařák je kombinací mladého vína a koření, ze kterého se poté připraví vývar. Právě v kombinaci s kořením je tajemství dokonalé chuti a omamné vůně.


Podnět ke vzniku svařáku dali už staří Římané, kteří si do vína na chuť přidávali nejrůznější koření. S jejich zánikem ale zanikl i svařák. Znovu se objevil až ve středověku, ačkoli v jiné podobě, než jak ho známe dnes. Koření se totiž používalo na zlepšení chuti u nekvalitních vín. Teprve od 19. století je svařák  neodmyslitelnou součástí Vánoc a spolehlivým vyháněčem zimy! 

Recept na svařák... aneb nejlepší svařák je JIRKŮV SVAŘÁK

Před několika lety přišla Veronika z Víno-klubu s receptem na svařák, který zaznamenal ohromný úspěch, rozhodla se proto podělit se o tajemství výroby i s vámi:


"Mému bratránkovi Jirkovi (z vinařství Šilinek) vděčím za to, že jsem loni i letos za svůj svařák sbírala samou chválu :-) Základem je nejen dobré víno, (jak červené, tak bílé), ale i vývar z koření. Zde se dělá nejvíc chyb! Lidé do horkého vína koření jen namočí a vyluhují. To je málo! Musí se udělat vývar se zkaramelizovaným cukrem. A zapoměňte na instantní směsi na svařák, vždyť to koření tak krásně vypadá :-)

Bratránek Jirka mi dělal recept na 20L, to když jsme vařili svařák ve skladě. Proto jsem ho musela proporcionálně upravit na 2 sedmičky!"

Postup (na 1,5L vína):
- do silonové ponožky vložíte 8 hřebíčků (zahradnických), 3 celé skořice, 3 hvězdičky badyánové
- cca 2 - 3 deci vody přivedete k varu v kastrolu (klidně ji můžete dost vyvařit)
- do vařící vody nasypete 150 g cukru nebo lépe medu a necháte lehce zkaramelizovat
- následně vložíte ponožku s kořením a 15 min vaříte
- vývar dolijte dvěma lahvemi vína (nám se nejlépe osvědčilo ovocné a levné Beaujolais a jen ho ohřejte s vývarem z koření
- jakmile uvidíte pěnu, tak stáhnout teplotu a můžete podávat

Když si svůj svařák budete chtít vylepšit, můžete si jej přisladit (nebo přimedovat) dle vlastní chuti. Já jsem zkoušela přidat bílý guatemalský rum a aspoň to mělo grády! Tuzemák, amaretto nebo obojí dohromady zas krásně v hrníčku zavoní (až nohy zabrní :-). Svařák s rumem a amarettem podávají v Imperiálu jako "Krambabuli". "



Čas na malou sváču, dejte si svačák!

Pokud se vám nechce vařit a nebo nemáte čas, zaskočte si k nám do Benediktské 3 na svařák. Potěšíme vás milým slůvkem, obsloužíme tím nejlepším svařákem a popřípadě doplníme i zásoby dárků pro vaše blízké, jakožto i zásoby vašeho domácího pitiva. 
Náš Víno-klub-bar. 












Žádné komentáře: