středa 11. listopadu 2015

HORTOVY VESELKY

Do našeho portfolia přibyly dva unikátní kusy. Mladá, svěží, lehká ( jen 11 - 11,5 % alkoholu) a šťavnatá vína, která se nazývají Veselá, zkráceně tedy Veselky. Jsou vyrobeny tak, aby byly dobře pitelné a po celý rok si udržely svěžest. 

Veselé bílé = Müller Thurgau 2015 

Tradičně se jedná o voňavý typ Müllerky ze znojemské vinice Dobšice - U Hájku. Ucítíte v ní šťavnaté tóny bílých broskví. Zajímavostí je, že jí Jirka Hort každý rok snižuje zbytkový cukr o jeden gram v porovnání s rokem předchozím. A vypije se jí o to víc! Aktuálně je na 8 g cukru versus 6,6 g kyselin. Už se tím pomalu blíží k Hortovu pravidlu Ideální rovnováhy ve víně - 7 g cukru na 7 g kyselin ;-)

Veselé růžové = Svatovavřinecké rosé 2015

Sušší typ růžového s tóny jahod a třešní. Má jen 5 g cukru. Jirka Hort predikuje, že bude vyprodáno rychleji než Müller. I proto, že kromě Pinotu nemá v nabídce jiné růžové.

Hortovy Veselky si můžete koupit jednotlivě nebo v nové a výhodné kolekci MLADÝCH VÍN 2015, kde s nimi ochutnáte i výborný suchý Mladý Müller ze Školního statku Mělník, ve kterém rozpoznáte tóny bílých broskví a polosladký Muškát moravský z Vinařství Přítluky, který byl loňským mladým hitem ;-)

Celou Hortovu nabídku naleznete zde



Co je mladé víno? 

Mladá vína mají být svěží, šťavnatá, ovocitá, jiskrná. Mají nám ukázat to, v co se proměnila z ošklivého káčátka (burčáku) a pomoci nám překonat splín z podzimu a zimy a zprostředkovat nám slunečné dny, které se zračí v každé kapce mladého moku. Mladá vína jsou první vína, která vzniknou v daném ročníku a vinařství. Proč to nejsou Svatomartinská? Hlavním důvodem je, že vinař používá svou vlastní značku mladého vína a nechce se jí vzdát. Dalším důvodem je, že se nemusí držet striktního omezení, co se týká odrůd schválených k výrobě vín pod značkou Svatomartinské. Mladé víno může vyrobit z odrůdy, ze které chce a která se mu třeba ve sklepě jeví nejlépe. Pokud Vás zajímají mladá vína nejen z pohledu chuťového, ale i naučného, přečtěte si o nich více zde

Žádné komentáře: