sobota 3. října 2015

PROSECCO = stále populárnější bublinky

Prosecco je známé jako svěží a elegantní šumivé víno, které co do vyráběného objemu dokonce předstihlo i šampaňské. 

Už staří Římané si podle dochovaných dokumentů na Proseccu pochutnávali. Stejně jako dnes se Prosecco vyrábělo výhradě z hroznů odrůdy Glera, která se v té době pěstovala na vinicích nad vesnicí Prosecco. (Zřejmě právě od oné vesnice získalo Prosecco své jméno ;-) V osmnáctém století se pěstování Prosecca rozšířilo i do okolních vesnic Conegliano a Valdobbiadene.

V osmdesátých letech minulého století si vinaři zřejmě uvědomili potenciál, který v sobě Prosecco skrývá, tak se značně rozšířila plocha vinic, na kterých se pěstovala odrůda Glera. Prodávalo se dokonce i 0,2 l plechovkách.


S bobtnající nabídkou Prosecca různých kvalit, bylo potřeba nastavit pravidla výroby a jejich kontrolu. Nejlepší viniční polohy byly v roce 2009 sdruženy do apelace DOCG Superiore di Valdobbiadene. Tak se oblast, která měla pro vývoj Prosecca historicky největší význam, konečně dočkala uznání. Prosecca z vinic mezi vesnicemi Congliano a Valdobbiadene jsou považována za nejlepší a nejdražší. Hrozny se zde pěstují v kopcovitém terénu ve výšce 200 - 500 m.n.m.

Romantický pohled na vinice vinařství La Farra mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. 

Co je to DOCG? (Denominazione di Origine Controllata e Gorantita) Zkratka DOCG znamená, že vína mají kontrolovaný a garantovaný původ. Tato zkratka se vždy přidává k názvu apelace, např. Valdobbiadene Superiore DOCG. Od roku 1980 značí DOCG nejvyšší stupeň kvality vín v Itálii. Vína s tímto označením musí být před lahvováním přezkoumána komisí ministerstva zemědělství. Proto se nelze divit, že se této hodnosti dostalo asi pouze čtyřiceti druhům vín.

Prosecco pro každého


Na oslavu či výročí se sklenička Prosecca hodí stejně dobře jako šampaňské. Možná i proto stoupla popularita Prosecca hlavně mezi mladými. Kdo nechce pít Bohemku, pije Prosecco! V letošním roce se u nás ve Víno-klubu prodalo 4,81 krát více Prosecca než v předchozích letech. (Omezili jsme proto i tvrzení, že se v našich končinách bublinky moc nepijí ;-)

V kategorii šumivých vín sice stále zůstává Prosecco levnější variantou, ale to mu na kvalitě neubírá. Řetízek jemňoučkých bublinek vás bude šimrat v nose ještě několik minut po vypití a dotek citrusů a zeleného jablka s hořkosladkým koncem ve vás zanechá příjemně opojný dojem.


víno-klubProsecco se na rozdíl od Champagne, které kvasí v lahvi, vyrábí metodou Charmat. Druhotné kvašení, při kterém se tvoří bublinky, probíhá v nerezových tancích a po upuštění tanku začne víno zrát. Prosecco se lahvuje čtyřikrát ročně, protože výrobci plní víno do lahví až na základě poptávky. Proto je Prosecco vždy svěžejší než Champagne.

Prosecco se vyrábí, stejně jako před několika staletími, z odrůdy Glera. Pravé Prosecco musí obsahovat nejméně 85 % této odrůdy. Do zbývající části se používají odrůdy: Pinot Grigio, Pinot Noir, Verdiso, Chardonnay atd.

Za žádnou cenu Prosecco nearchivujte!!!


Co Vám poví etiketa?

Francouzsko-anglické značení může být trošku zavádějící, někdy i trošku nesmyslné, proto je potřeba se ho naučit. Většinou si stačí zapamatovat dvě kategorie, které Vám chutnají nejvíc.

EXTRA DRY – údaj o zbytkovém cukru značí, že se pohybujeme v rozmezí 12 - 17 g/l. Extra dry je nejoblíbenější kategorií vín z apelace Prosecco. V této kategorii se prodá až ⅔ vín. Nelekejte se výše zbytkového cukru, bublinky jej vždy pocitově snižují.

DRY - zde se obsah zbytkového cukru pohybuje v rozmezí 17 - 32 g/l.
BRUT - víno obsahuje zbytkový cukr do 12 g/l.

Jak Prosecco pít?


Prosecco si nejlépe vychutnáte vychlazené na 8°C v tzv. flétně. S pitím neotálejte, bublinky mají tendenci vyprchat velmi rychle ;-) Prosecco podávejte jako aperitiv nebo s rybími pokrmy. Výborně se hodí také k thajské a japonské kuchyni. (Ne, opravdu není japonská kuchyně jenom sushi!)

V poslední době frčí míchané drinky, např. hořkosladký Aperol Spritz (3 díly Prosecca Extra Dry, 2 díly likéru Aperol, 1 díl sody - to vše nalít na led. My to ale mícháme bez sody a počítáme s vodou, která se nám do nápoje rozpustí z ledu ;-) nebo Bellini s broskvovým nektarem (1 díl broskvového nektaru a 2 díly Prosecca, dle chuti zakápnout limetkou) nebo Hugo - Prosecco s bezinkovým sirupem.


Proseccová krajinka :-)

Žádné komentáře: