neděle 4. října 2015

CO PÍT NA PODZIM? K DÝNÍM, HOUBÁM A ZVĚŘINĚ...

Podzim je konečně tady! V celé své barevné a zralé kráse. Plody podzimu pochopitelně ovlivnily i sezónní jídla, ve kterých dominují převážně houby, dýně, zvěřina, ale třeba i lanýže nebo fazole. 

Vína, která se k podzimnímu menu hodí, jsou obecně strukturovanější, plnější, krémovitější a kořenitější, ať už díky odrůdové charakteristice nebo díky školení ve dřevěných sudech.
Gastronomická pestrost podzimu inspirovala nás ve VÍNO-KLUBU k sestavení tří nových kolekcí! Díky nim můžete podzim krásně pro/pře/žít! ;-)





Vína v této kolekci jsou strukturovanější, krémovější a máslovější, převažují odrůdy z burgundské rodiny (Chardonnay vč. Chablis, Rulandské šedé). Vína školená na kvasnicích, které jim přidávají krémovitost, či v malých dubových sudech, které je posilují lehkou tříslovinkou a doplňují pikantností vanilky. Nádherně se kombinují s dýňovými specialitami, dost často se v receptech i používají. Jsou to vína, na která během léta nemáte, snad kromě chladnějších letních večerů, ani pomyšlení. Pozor, je potřeba jim dát ve skleničce čas na rozdýchání a nepodávat je podchlazené!




Podzimním růžovkám svědčí (min rok) zrání. V našich krajích se to speciálně vyplatí u odrůdy Rulandské modré (Hort / Krist). Např. k paštikám se hodí růžová vína s výraznější tříslovinkou, kterou do nich díky kryomaceraci dokázal dostat Honza Stávek. Ke krémovým omáčkám, tučnějším rybám nebo červeným masům se nebojte podávat silná růžová vína např. ze 100% Syrahu - Le Rosé v černé lahvi nebo slavné růžové z oblasti Tavel.



Podzimní červená se neobejdou bez francouzského vína Duch Podzimu - Esprit d´Automne, kterým každoročně tuto kolekci otvíráme. Já osobně se už strašně těším na Marselan, ke kterému si o víkendu v křesle na kožešince otevřu severskou detektivku a vypiju ho jen tak nebo jen s tvrdým sýrem. Podzimní klasikou sychravých večerů je Burgunda z Burgundska - Pinot noir, ideální ke hříbkovému rizotu a pernaté zvěřině. Z italského Piemontu, slavné lanýžové oblasti, jsme vybrali dostupné a pitelné Nebbiolo, vhodné nejen k lanýžům, ale i zralým sýrům a červenému masu. Ke zvěřině taky můžete bez problémů podávat Rioju. V závislosti na omáčce volte ovocnější Crianzu nebo silnější Reservu.

Žádné komentáře: