úterý 4. srpna 2015

CAVA – španělská odpověď na prestižní Champagne

Cava je španělské šumivé víno, které se vyrábí, stejně jako šampaňské, tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi.

První zmínka o španělském šumivém víně se objevila už na začátku devatenáctého století. Důležitější je ale rok 1872, kdy světlo světa spatřila první pravá španělská Cava! Postupem času si toto španělské šumivé víno (nejen díky nižší ceně ;-)) vydobylo slávu nejen ve Španělsku, ale po celém světě.

Několik desítek let staré sklepy. 
Josep Raventós, majitel vinařství Codorníu, jezdil dlouhá léta prezentovat svá vína do oblasti Champagne. Výroba klasických francouzských šumivých vín (šampaňských) ho natolik zaujala, že přímo v Champagni vystudoval tradiční postup výroby a ve svém vinařství Codorníu začal vyrábět španělské šumivé víno ze stejných odrůd jako šampaňské. Slibný rozjezd však překazila mšička révokazná, po jejímž devastujícím útoku byly španělské vinice znovuosázeny převážně domácími bílými odrůdami. Díky tomu se ustálilo složení CAVY, již Josep Raventós oficiálně představil v Barceloně v roce 1872, na třech bílých španělských odrůdách:


http://www.vino-klub.cz/codorniu-cava-mediterrania.htm


  • Xarel-lo dělá charakter, aroma a tělo
  • Macabeo přidává svěžest a ovocnou příchuť
  • Parellada důležitá pro pověstnou eleganci


Parellada je ovšem velice náchylná k plísním, a proto se v poslední době nahrazuje odrůdou Chardonnay. Někteří vinaři ale vyrábějí CAVU i s odrůdou Pinot Noir, aby se více přiblížili jazýčkům milovníků francouzského šampaňského ;-) Hrozny jednotlivých odrůd jsou zpracovávány odděleně. Nejlepší degustátoři a enologové je poté vzájemně míchají, aby vždy vytvořili výjimečnou CAVU.

Věděli jste, že...?

CAVA znamená ve španělštině vinný sklep, je to podobné i anglickému cave, které se překládá jako jeskyně nebo sklep.

Vinařství Codorníu je NEJstarší, NEJslavnější a až do dnešní doby i NEJvětším producentem bílého šumivého vína CAVA.

(V roce 1897 ustanovila královna Marie Kristýna Rakouská Codorníu jako dvorního dodavatele vín na královský dvůr. Vinařství po ní z vděčnosti pojmenovalo jedno ze svých vín - CAVA Reina Maria Cristina Blanc de Noirs.) 

Oblast San Sadurni je celá obklopena vinicemi. Vpravo nahoře se nachází vinařství Codorníu.

CAVU doporučujeme podávat vychlazenou, nejlépe na 6°C, servírovanou v úzkých skleničkách, aby bublinky nevyprchaly zbytečně rychle. Díky svěžesti a nízkému alkoholu se dá příjemně popíjet jako aperitiv.
Anna de Codorníu se "svými" víny.

Z portfolia vinařství Codorníu vám nabízíme:


Na počest princezny Anny, poslední nositelky příjmení Codorníu, která si v roce 1659 vzala Miquela Raventóse (prapraprapraprapradědečka Josepa Raventóse), vznikla speciální edice Anna de Codorníu. Díky luxusní lahvi a opojné kombinaci Chardonnay a Pinot Noir se po jejich vypití bude každá žena cítit jako princezna ;-) 


                                 


Žádné komentáře: