čtvrtek 23. července 2015

VÍNO O VÍNĚ

Slavná kniha VÍNO (už třetí upravené vydání) od spisovatele André Dominé je vinařskou biblí, která by neměla chybět v knihovně žádného milovníka vína. 


Dole: Srovnání prvního a třetího vydání.
V knize je  shrnuto vše, co se můžete o vínu dozvědět. Je to atlas vín, příručka o vinné révě, průvodce po vinařských oblastech (včetně 150 podrobných map) a rádce při nakupování vín. Najdete zde i základní pravidla degustace a doporučené kombinace vín a pokrmů, stejně jako historii vína od antiky až po současnost. 

Kniha se dokonce pyšní cenou Prix Edmond de Rothschild za nejlepší publikaci o víně ve Francii.

"Víme-li, co pijeme, zvyšuje se náš požitek. Každé víno má svou historii. U jednoduchých stolních vín tato historie většinou končí u odrůdy vinné révy a kraje, z něhož pochází. U velkých vín vede až k jedné určité konkrétní vinici a tradici předávané často po mnoha generací."

O autorovi - André Dominé:

André Dominé je přes svoje francouzské jméno původem z Hamburku. V roce 1981 se usadil v jedné jihofrancouzské vinařské vesnici. Tam se naučil pěstovat révu, vypomáhal jako dělník ve sklepě a v roce 1986 vydal svoji první knihu. Jako jeden z prvních novinářů začal systematicky psát o vínech z jižní Francie a od té doby jezdí po vinných sklepech a vinohradech nejen ve Francii, ale i ve Španělsku, v USA, v jižní Africe, v Austrálii a dalších zajímavých vinařských regionech. 

V článcích pro nejznámější vinařské a gastronomické časopisy i ve svých knihách zastává názor, že víno má být především zážitkem, a podněcuje čtenáře, aby se nebáli objevovat hodnotné a nefalšované kulinářské požitky. 


Nové, 3. vydání, je co do rozměru o pár cm menší a užší a téměř o kilo lehčí než 2. vydání, stále se však můžete těšit na 928 vínem nabitých stránek v pevné vazbě. Na čtení i přenášení je tento formát mnohem příjemnější. Kniha je napsána tak, aby si v ní početli i vínomilní laici.

"Ať už se jedná o vinařské oblasti s bohatými tradicemi a historickými usedlostmi, nebo o oblasti teprve se slibně rozvíjející, víno a lákavá touha vidět všechno kolem něj na vlastní oči se stále častěji stávájí podnětem k cestování, a tím i příležitostí k osobním setkáním a zkušenostem s lidmi, krajinami a kulturou."

Žádné komentáře: