úterý 21. července 2015

VÍNA, KTERÁ ZACHRÁNÍ (NEJEN RODINNOU) POHODU


Už se vám jistě stalo, že jste doma byli v situaci, kdy jste zrovna neměli po ruce adekvátní lahev vína? My jsme na rozsáhlém vzorku všech zaměstnanců Víno-klubu vyzkoumali a identifikovali nejčastější modelové situace, kdy v domácnostech dochází ke kritickému nedostatku vína.


Pokud jste o prázdninách vypravovali své ratolesti na tábor a přitom zavzpomínali na Foglarovky, jistě jste si osvěžili (někteří možná i prakticky ověřili), jak je důležité mít slavnou Krabičku poslední záchrany, zkráceně KPZ. Pravdou je, že dámské kabelky nebo pánské batohy dnes oblíbenou KáPéZetku nahrazují. Vhodnou lahev vína pro náhlou potřebu v nich ale (většinou) nenajdete.

Pro tyto účely jsme vybrali širokospektrální, vysoce hodnocené a dobře pitelné chilské červené z vinařství Santa Rita. My ve Víno-klubu myslíme na vše, a proto jsme Vám sestavili kolekci vín do každé domácnosti. Takovou plnoletou sestru skautsko-pionýrské KPZ.
KPZ - krabice poslední záchrany.

Určitě se Vám již stalo, že jste se doma ocitli v situaci, kdy jste zrovna neměli po ruce adekvátní lahev vína. My jsme na rozsáhlém(!) vzorku všech zaměstnanců Víno-klubu vyzkoumali a identifikovali nejčastější modelové situace, kdy v domácnostech dochází ke kritickému nedostatku vína.

Naším řešením je mít po ruce KPZ - krabici poslední záchrany se šesti vybranými víny pro vzniklé situace:

Situace 1/ Nečekaná, vína ne-znalá, návštěva. (typický zástupce: tchýně; právě plnoletý nový přítel dcery; instalatér, na něhož se zřítil váš bojler)

- zde chcete nabídnout lehké, levné, bílé, suché víno, přitom by mělo chutnat o několik tříd lépe, než na kterou je Vaše návštěva pravděpodobně zvyklá…Volíme jednoznačně Ryzlink vlašský ročníku 2014 z vinařství Mikrosvín, který splňuje výše uvedené parametry včetně skvělého poměru ceny a výkonu.

Situace 2/ Nečekaná, vína-znalá, návštěva. Vy sami svou znalostí vína potřebujete na tuto návštěvu zapůsobit (typický zástupce: váš šéf; mladík žádající o ruku dcery; zbohatlý spolužák)

- vybrali jsme Vám Sauvignon, protože jeho typická, nezaměnitelná chuť nabízí spoustu příležitostí k dlouhému zasvěcenému monologu. O tomto víně - Sauvignon VOC Znojmo - se naučte následující a máte vyhráno: vůně je silně černorybízová s broskvových nádechem. Chuť černého rybízu se zráním mění na kompotovaný angrešť.
   Dále se naučte, co znamená zkratka VOC Znojmo a máte vyhráno ;-) Je to klasifikace vína podle místa původu, v tomto případě Znojma. Zkratka VOC znamená Víno Originální Certifikace, a používá se stejně jako apelační zkratky DOC v Itálii, AOC ve Francii atd.

Situace 3/ Na usmířenou. V našem zkoumání jsme dospěli k závěru, že nejčastější nečekané domácí popíjení vína bývá na usmířenou (typické příklady: zapomenuté výročí svatby, seznámení, narozenin; pozdní příchod domů; rychlý odchod z domu)

- tuto lahev budete pít ve dvou, proto je třeba, aby víno mělo dost alkoholu, aby došlo k žádoucímu ovínění... A taky aby ve víně bylo trochu cukru, protože cukr má blahodárné účinky na nervy.

- vybrali jsme Vám proto Portské, které nemusíte vypít hned na posezení. Vydrží Vám otevřené i delší dobu, takže se můžete usmiřovat dle libosti.

Situace 4/ Na splín. Pokud se vám nepodařilo využít předchozí lahev na usmířenou, budete asi brzy potřebovat lahev na přicházející splín. Tuto lahev budete pít určitě sami a určitě ji nakonec dopijete. Proto je ze zdravotních důvodů nutné, aby měla málo alkoholu a snadno se pila. dobrým vzorkem je kabinetní Pinot Blanc z Reistenu. (Variantně je možné ji použít i na situaci č. 1, pokud bude potřeba).
 
Situace 5/ Na oslavu. Máte-li to štěstí, že Vám výročí svatby po ránu připomene tchýně SMSkou, stačí abyste vytáhli bublinky. (Pozor, opakujeme: při zapomenutém výročí se otevírá lahev na usmířenou)! Lahev bublinek z vinařství Šilinek mějte z preventivních důvodů vždy vychlazenou.

Situace 6/ Kdy se hodí červené: červené víno působí obecně slavnostněji než bílé, proto nám lahev červeného pokryje mnoho dalších důvodů k pití vína:

1. hodí se jako další lahev po vypití všech výše zmíněných

2. hodí se i v případě, když Vás sousedi přes plot pozvou nečekaně na grilovačku (nakoupili moc masa...)

3. určitě se hodí i na rozloučenou (ať se loučíte ve dvou nebo jste na loučení zůstali sami. V tomto případě zkuste nejdříve otevřít lahev na splín. Pokud bude loučení náročné, bude se ale stejně muset přepít i červeným...)

Pokud budete mít těchto šest vín po ruce, zaručeně vás žádná návštěva nepřekvapí!





Žádné komentáře: