středa 22. července 2015

SAUVIGNONY Z NEJLEPŠÍCH SVĚTOVÝCH OBLASTÍ

Odrůda Sauvignon blanc je ideální odrůdou pro začátečnické degustátory, protože má intenzivní aroma, které se dá velmi dobře identifikovat a tudíž naučit - listy černého rybízu (nebo kopřiv - záleží na úhlu pohledu ), vůně broskve, angreštu nebo lépe josty (což je angreštorybíz).

Doplňkově v něm ucítíte nezralé fíky a další tropické ovoce, listy rajčete, chilli papriku, černý bez, šalvěj, rozmarýn, ve zralejších pak vařený chřest, anýz. Na základě specifičnosti podloží dále odhalíte vápennou omítku, kouř, pazourek nebo křesnutí křemenem. V naší kolekci SVĚTOVÝCH SAUVIGNONŮ poznáte od každého něco. 


Malborough, Nový Zéland
Z Nového Zélandu, který je Mekkou této odrůdy, pochází ty nejsvěžejší a nejintenzivněji vonící vína. Někteří vědci tato specifika sice přisuzují tamním ozonovým dírám, nicméně Sauvignon je aromatická odrůda a aroma ve víně se rodí ve slupkách bobulek. Zdejší velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí nutí bobulky vytvářet silnější a odolnější slupky - tj. více aroma a kyselinek v nich. Následná dlouhá a studená macerace slupek vede ke kýženým, světově unikátním výsledkům.
V grafu vidíte stoupající popularitu Sauvignonu oproti
jiným nejprodávanějším odrůdám.  
Sauvignon se vyšplhal na 2. místo nejoblíbenějších odrůd ve Víno-klubu. 

Některé novozélandské Sauvignony jsou dělány (možná až příliš) na aromatický efekt a po opadnutí jejich intenzivní vůně vás občas čeká jen tenká krátká chuť. To však není případ několikanásobné Vinařky roku Michelle Richardson, která svůj Sauvignon dělá tak trochu po evropsku. 20 % moštu nechává kvasit ve starých sudech, dalších 20 % nechává kvasit s divokými kvasinkami a zbytek klasicky v nerezu při kontrolované nízké teplotě a s ušlechtilými kvasinkami. Vedle podmanivé svěží vůně tak získá i velmi elegantní tělo vína.   

Velmi podobný je německý Sauvignon od Marcuse Schneidera z Pfalzu, který na novozélandský styl odkazuje nejen svým jménem "Kaitui", což na Novém Zélandu znamená "Krejčí" a odpovídá to z němčiny přeloženému příjmení vinaře ;-) Klasická svěží vůně a německy vycizelovaná čistá chuť je doplněná o příjemnou minerální dochuť. 


Pohled na štýrské vinice, Rakousko



Ve Štýrsku vyrábějí ty nejlepší rakouské a světově proslulé Sauvignony. Svěží styl vín je dokladován i použitím šroubových uzávěrů u prvních tří vín. Jsou to vína, která další zrání sice přežijí, ale ve většině případů se tím nevylepší.
Malebné Sancerre, Francie




Jednotícím prvkem dalších třech vybraných vín z kolekce Světových Sauvignonů je fakt, že jsou uzavřeny klasickými korky, které jsou ideální pro zrání vína v lahvi.
  Nejznámější francouzské Sauvignony s archivačním potenciálem (cca 5 - 7 let) pochází z vinic v oblasti Údolí řeky Loiry - ovocnější jsou z oblasti Sancerre a kamenitější a kouřovější z Pouilly-Fumé (fumé = francouzsky kouř).

Přípravnou lekci si na ně můžete udělat se Sauvignonem z italského Friulli, který v sobě kombinuje novozélandskou vůni a lehce kamenitou chuť.

Žádné komentáře: