úterý 21. července 2015

NEJLEPŠÍ VELTLÍNY JSOU Z RAKOUSKA - TO JE FAKT!

Kdybychom se vás zeptali, co je etalonem odrůdy Sauvignon, většina z vás by jistě odpověděla, že je to Sauvignon novozélandský.

A co kdybychom se vás zeptali na Veltlínské zelené? Doufáme, že by to byl Veltlín z Rakouska. 



Neznáme sice úplně všechny důvody, nicméně je jisté, že i když má Rakousko zhruba trojnásobnou rozlohu vinic než my, všude a ve velké většině se pěstuje Veltlín. Veltlín tj. Veltlínské zelené, který byl u nás dlouho odrůdou lehce podceňovanou a který se prodírá do popředí zájmu stále trochu pomalu skrze několik desítek jiných, u nás pěstovaných, odrůd.


Výběr rakouských Veltlínů DIE VELTLINER je zde. ( Nabízíme je za 1599 Kč tj. s úvodní slevou 7% )

V Rakousku udělali z Veltlínu národní odrůdu a národní exportní poklad. Když přijedte na veletrh ProWein, tak vás v samostatném rakouském pavilonu čeká téměř 400 rakouských vinařů a (skoro úplně) všichni mají Veltlín. Ze všech rakouských vinařských oblastí. Proto v naší kolekci najdete Veltlíny z pěti různých rakouských oblastí. Pouze ta nejslavnější - Wachau, oblast chráněná UNESCO, má právem zástupce dva.
Wachau - pohled na terasovité svahy,

Myslím, že i tak všechny rakouské Veltlíny spojuje několik vlastností: 
  • přestože Veltlíny obecně moc nevoní, tak ty rakouské většinou trochu i ano, nejčastěji po zelených hruškách, zelených blumách a trochu jako bíle kvetoucí keře.
  • mezi kyselinkou a cukrem se často objevuje typická krémovitost. Jakoby tam bylo trošičku mazlavého avokáda.
  • v dochuti často najdete velmi zřetelný pepřový konec.....
    V roce 2000 se oblast stala součástí Světového dědictví UNESCO.

Co bude Veltlíny z různych rakouských oblastí naopak rozdělovat, je především mineralita tj. terroir, který se do nich obtisknul... A samozřejmě autorský vklad každého z rakouských vinařů ;-)
Rakušáci si v restauracích často dávají tzv. spritze - střik bílého vína a sody. Vinaři proto svá rozlévací vína do restaurací dodávají v praktických litrovkách. Jedním z takových vín je Finkův Veltlín zelený 2014.  12% litrovka je lehká a svěží, voní jako mladé šťavnaté výhonky kdejakého rostlinstva rozdrceného mezi prsty. V chuti mi připomíná sušené plody mochyně, které jsou taky sladkokyselé a taky lehce kořenité. Finkova litrovka je ideální víno na léto, může se pít celá den i za horka na sluníčku.
Po prochutnání tohoto našeho výběru byste měli už vždy poznat rakouský Veltlín nebo případně odhalit rakousko-veltlínský štych v některých Veltlínech od nás.




Žádné komentáře: