středa 19. listopadu 2014

ORENO VYHRÁVÁ VŠE

ORENO je od ročníku 1999 nejlépe hodnocený Supertoskánec, který letos porazil i slavné Bordeaux Chateau Mouton Rotschild.

Co je to Supertoskánec (Super Tuscan)?

Kategorie supertoskánských vín vznikla jako odpověď na potřebu zařadit vína vynikajících kvalit, která se vymykala apelačním pravidlům toskánských DOC a DOCG oblastí. Často se jednalo o vína vyrobená pouze z Bordeaux odrůd nebo kombinací Bordeaux a místních odrůd.

Za prvního supertoskánce je považováno víno Sassicaia, která je vyrobena převážně z Cabernetu Sauvignonu s trochou Cabernetu Franc. Oreno, které je vyrobeno jako klasické Bordeaux z Merlotu, Cabernet Sauvignonu a Petit Verdotu, na trh nastoupilo až později a už by mohlo být i slavnější, kdyby mu vlastník vinařství Antonio Moretti nebránil soutěžit.



Bodové hodnocení Orena od ročníku 1999 do ročníku 2012. (pro zvětšení klikněte)  

Od ročníku 1999 do 2010 má nejlepší průměr (94,18/100), co do počtu dosažených bodů v hodnocení časopisu Wine Spectator, ze všech sledovaných supertoskánců. Potěšující je zejména fakt, že se dá koupit za méně než polovinu ceny jeho slavnějších souputníků.


ORENO - víno, které vyhrává vše
Bodové srovnání supertoskánských vín od ročníku 1999 - 2010 podle hodnocení časopisu Wine Spectator. (pro zvětšení klikněte)


Absolutní trhák však dokázalo letos, kdy na slepé degustaci v Hong Kongu porazilo Oreno ročníku 2001 slavné Bordeaux víno z Chateau Mouton Rotschild 2001 v počtu 12 ku 8 hlasům.

Degustaci v restauraci Ristorante Domani vedl Luca Martini, držitel titulu Světový sommelier roku 2013. Účastnilo se jí 20 osob z řad zákazníků slavného aukčního domu. Vítězství Orena nad jedním z nejslavnějších vín světa potvrdilo, jak skvělý potenciál se ve víně s vynikajícím poměrem kvality a ceny ukrývá.

Nabídka aktuálního ročníku - Oreno 2011

Oreno ročníku 2011 má ještě hodně před sebou, přesto už má na kontě 7 významných světových ocenění jako např. 96 bodů od Jamese Sucklinga, 92 bodů od Wine Spectatoru, plný počet od Gambero Rosso a 2. místo v žebříčku nejlepších italských vín (detailně viz tabulka ocenění výše).






O vinařství: TENUTA SETTE PONTI
Vinařství Tenuta Sette Ponti leží v toskánské oblasti Chianti Classico. Pojmenováno je podle sedmi mostů, přes které se muselo přejet z Arreza do Florencie, protože cestu tolikrát protnula řeka Oreno (Arno). Vlajkovou lodí vinařství je stejnojmenné víno ORENO. Majitel vinařství vlastní ještě vinařství Podere Orma v oblasti Bolgheri a Feudo Maccari na Sicílii.

Žádné komentáře: