čtvrtek 2. ledna 2014

STEAKY JEN Z BIO STAŘENÉHO MASA Z KRASLIC

Už jste někdy zkoušeli sehnat maso, ze kterého jste měli tuhle ten skvělý steak v oné renomované skvělé restauraci? Případně vám (jako i nám) na kulinářském kurzu vysvětlili, že stařeného masa je v Čechách k dostání pomálu, natož tuzemského?

Tuzemské, stařené maso na steaky, navíc v bio kvalitě, jsem pro vás objevili v Krušných horách nad Kraslicemi. 

Nejdůležitější faktory masa 

- maso má bio certifikaci, kravičky se pasou venku, co počasí dovolí,.. poráží se v místě, aby zvířata nebyla stresována převozy apod.

- maso je stařeno: tzn. dva týdny zraje zavěšené při teplotě 0 - 2 °C, potom se naporcuje a dozrává ve vakuových balíčcích při stejně nízké teplotě. Ideální ke konzumaci je asi po dalších dvou až čtyřech týdnech zrání v balíčcích.

Maso a víno

Snoubení takového masa s vínem si rozhodně nemůžete nechat ujít. První jasnou volbou bude Sedláčkovo Cuvée Opacus, nicméně nabízím pár dalších snoubících tipů od Veroniky:


"Nedělejme z toho zbytečnou vědu, vždy záleží především na Vaší chuti. Obecně se k červenému masu doporučuje červené víno. Záleží ale i na omáčkách a přílohách, které k němu podáváte. My jsme steaky v sobotu kombinovali se suchým moselským Ryzlinkem. Ke steaku se silnou pepřovou omáčkou z vývaru bych volila silné Brunello, ke krémovitější pak archivní minerální Veltlín. Pokud si ke steaku připravíte sladkou cibulovou marmeládu, zkuste ho zapíjet Malbecem z argentinského vinařstí Doňa Paula, Svatovavřineckým od Krista nebo plným červeným Domaine L´Ostal Estibals z Francie. 

Žádné komentáře: